Нова књига поезије Жељка Кнежевића "Небогледи"

У просторијама Културног центра Чукарица одржана је промоција нове, пете по реду књиге поезије Жељка Кнежевића "Небогледи".

Пред бројним посетиоцима ауторско вече је отворио Неђо Стојановић, председник Удружења писаца Чукарице.

Аутор се публици представио читањем својих песама и одговорима на питања о инспирацији и естетици у поезији, као и о свом животу у Швајцарској.

Песме аутора говорио је драмски уметник и режисер Радослав Миленковић.

Рад Жељка Кнежевића представио је др Милутин Ђуричковић који одлично познаје књижевност дијаспоре. Тема његовог магистарског рада је литертура у дијаспори, а аутор је и више Зборника о дијаспори.

"Небогледи није обична стихозбирка, већ комплексна књига поезије исписана језгровитим, слободним и везаним стиховима, пуним младалачког заноса, здраве животне енергије и полета, ведрине и оптимизма, али и сете и меланхолије (Моја кћи, Крајишка кућа) што је и својствено сваком сензибилном и амбициозном бићу.

Жељко пише о свему што окружује и чини његов свакодневни живот, те у идејно-тематском смислу разликујемо неколико мисаоних и семантичких целина, односно инспиративних окосница: љубав (Песма жени, Сусрет), чежња (Постајем стран), завичај (Крајишка кућа), природа (Загледан у јутро), породица (Моја кћи), духовност (Крстолом на југу), метафизика (Све тече, Акварел) и др.

Трудећи се, и највећим делом успевајући да буде аутентичан у обради теме и кључних мотива, овај песник нуди обиље антологијских и вредних стихова, насталих као производ искрене и чисте инспирације, али и раскошне маштовитости", пише о новој песничкој збирци Жељка Кнежевића др Милутин Ђуричковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи