Професор Драган Никодијевић на универзитету "Етвеш Лоранд" у Будимпешти

На Смеру за српски језик и књижевност Филозофског факултета државног Универзитета "Етвеш Лоранд" у Будимпешти, гостовао је проф. др Драган Никодијевић, декан Факултета за културу и медије Универзитета "Џон Незбит". Овај познати српски културолог је студентима у мађарској престоници одржао предавање на тему "Театар у епохи доминације тржишта и електронских комуникација". 

Према речима професора Никодијевића, питање односа позоришта према новијим медијима је слојевито, будући да су сви савремени медији управо технолошки детерминирани. Онима који су мање упућени у позоришну праксу, тврдња да је позориште одувек оријентисано ка коришћењу најразличитијих техничко-технолошких проналазака делује, како је рекао, у најмању руку необично. Али, многе чињенице из позоришне историје то управо потврђују.

"Други правац размишљања о односу позоришта и савремених медија тиче се очигледних настојања да сценском експликацијом опонашају језик и естетику нових медија. Ово се обично правда потребом да се оствари боља комуникација са већ медијатизованом публиком. У том контексту се традиционално, драмско позориште са својом публиком доживљава као својеврсна "еколошка ниша. Трећи, такође битан аспект односа позоришта и медија односи се на интеграцију разноликих медијских садржаја у традиционалну сценску презентацију. Ова околност је потпуно неспорна. Сваки од нових медија је врло брзо након своје појаве доживео промоцију и на позоришној сцени, а примери за то су фотографија, панорама, диорама, снимљени звук, филм, телевизија, chroma key, видео...", рекао је професор Никодијевић.

Прома професоровим речима, неспорна је потреба да се позориште мења и прилагођава духу времена које је понајвише медијски обележено. Он, међутим, упозорава да треба имати у виду да је позориште веома сложена и скупа уметничка пракса и да промене није увек могуће спровести довољно брзо и у складу са стварним потребама. Осавремењавање позоришта и његово мењање у складу са захтевима медијског окружења, не треба схватити као потребу да позориште опонаша медије. Друштвена природа позоришта је различита од медијске и она као таква мора бити очувана, каже професор Никодијевић.

Он истовремено сматра да о савременој улози и утицају позоришта не треба говорити језиком и параметрима масовне и технолошки подржане потрошачке културе, који су махом квантитативне природе. Такви параметри нас, како тврди, неће довести до закључка о великом значају позоришта.

"Медији нам нуде огромну количину информација о свету у којем живимо. И то чине непрекидно. Чињеница да њиховим посредовањем сазнајемо много, не значи да свет о којем се информишемо једновремено и боље разумемо. За друштвени значај позоришта је резервисан један компримован али отуда и знатно снажнији, у првом реду мисаони и критички ангажман који медијској и индустријализованој култури није доступан. Позориште не сме да одустане од сопственог начина представљања, који свакако мора бити различит од представљања које нам нуди медијско окружење. Позориште мора снажити свој потенцијал, који је оријентисан ка изоштравању свести, указивању на неправде, позивању на толеранцију. То је идеја о позоришту као о моралној установи", поручио је предавач студентима и професорима Филозофског факултета у Будимпешти.

Професор Никодијевић је претходно био гост у деканату ове образовно-научне установе, где је са члановима управе разговарао и о могућим облицима сарадње Филозофског факултета Универзитета Етвеш Лоранд и београдског Факултета за културу и медије Универзитета Џон Незбит. У том циљу ће, како сазнајемо, ускоро бити припремљен и потписан протокол о могућим правцима будуће сарадње.

Предавање у Будимпешти заједнички су организовали Смер за српски језик и књижевност будимпештанског факултета и Српске недељне новине из Мађарске, а осим студената српског језика и књижевности, присуствовали су му и високошколци са других смерова ове установе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи