Језик нам је отаџбина

Након успешне промоције књиге у Франкфурту "Јасикова као судбина" аутора Љубише Тише Станковића, члана Удружења писаца "Седмица", у Бечу је недавно представљено ово прозно-поетско дело. О књизи су говорили проф. Светлана Матић, Дарија Стефано и аутор.

Присутне је поздравила проф. Светлана Матић истичући да ова књига представља казивање о Малој Јасикови, селу на истоку Србије, у којој је аутор провео своје детињство и младост.

Јасикова као судбина обилује носталгијом, јер је аутор пре две деценије напустио свој родни крај да би потражио бољу будућност у Немачкој, тачније у Кронбергу код Франкфурта, где и сада са породицом ради и живи.

"Књига је дубоко завичајна, пуна емотивних набоја и на свој специфичан начин занимљива", нагласила је Матићева.

Љубиша Тиша Станковић је рођен у Доњој Белој Реци као четврто, најмалађе дете, да би га као шестомесечну бебу усвојили ујак и ујна Милан и Драгиња Станковић из Мале Јасикове, који нису имали деце. Аутор, како истиче, подједнако воли њих и своје биолошке родитеље. Иако их више нема, подједнако их је поштовао, што је најбоље приказао у песми Над одрима својих мајки.

"Јасикова као судбина је животна књига или књига о животу. Она је оплемењена фотографијама аутора и то јој даје додатну лепоту и уметничку вредност", каже рецензент књиге књижевник Живко Аврамовић.

Дарија Стефано, књижевница из Беча је говорила песме заступљене у овој књизи: Јасикова мала то је, Кофер болних успомена, Вад мој драги, ето ту је и друге.

Љубиша Тиша Станковић је аутор многобројних песничких књига, а поред прозе, пише поезију за децу и хумореске. С обзиром да је и познати естрадни уметник, присутни су имали прилику да се уз музику и песму међусобно друже до касних вечерњих сати, уз потписивање књига. То је била прилика да се продубе културне и књижевне везе Беча и Франкфурта кроз стихове српских књижевника који на овом језичком простору живе. Договорени су и неки будући сусрети и пројекти, јер како рече аутор - Језик нам је отаџбина.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи