Дружење са Јованом Ђорђевићем у Бечу

Протеклог викенда, Бечлије српског порекла имале су прилику да се упознају са књижевним стваралаштвом и шареним светом казивања Јована Ђорђевића из Београда.

У просторијама Језичке школе у четвртом бечком округу, аутора и присутне је поздравио директор мр Мика Поповић. Он је истакао да је Ђорђевић својим досадашњим књижевним радом оставио велики траг у спознавању српске историје и традиције. Осим аутора, о књизи Лепота вековног стварања говорила је и менаџер школе Лидиа Чавара.

Одабрана публика је имала прилику да речју и сликом ужива и на српском и сажетим преводом на немачком језику, у казивањима из области историје, уметности, религије, науке и књижевности, које Ђорђевић већ пуних осам година, представља у емисији Жикина шареница на Првом програму РТС-а.

У оквиру снимања Новогодишњег програма у Бечу, Ђорђевића је пред око 250 присутних, представила проф. Светлана Матић, истичући да су кроз његове приче у објављеним делима, пролазили српски владари, принцезе, непроцењиво благо, легендарне личности, велика открића и значајна истраживања и великани из области сликарства, науке, музике, поезије, књижевности и градитељства.

"Приче обилују емоцијама и сензибилитетом , важним датумима из историје и личностима које су обележиле протекла два миленијума на просторима Србије и Европе. Ђорђевић нас својим делима подсећа да су и српски великани дали свој допринос светском мозаику вредности и лепоте", нагласила је Матићева.

Јован Ђорђевић је, пред бројном публиком, говорио о историји српског народа прожетој богатим обичајима и културном баштином, осврћући се на културне везе Беча и Београда кроз векове.

У оквиру свог боравка у Аустрији, Ђорђевић је био учесник и на Смотри знања и стваралаштва српске деце у Линцу, где је школарцима говорио о правилима понашања, с обзиром да је и оснивач Школе бонтона, а и реализатор дечјих програма и излета Упознајмо Србију.

Присутнима је говори и о путовањима са принцезом Јелисаветом Карађорђевић и еминентним уметницима, књижевницима, глумцима и научницима, осврћући се на многобројне сцене и лепоти дечје душе, о потреби доброг образовања и радовања животу у тешким временима у којима живимо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи