"Економије јасеновачког логора" у Будимпешти

У Српском културном центру у Будимпешти, отворена је изложба „Економије јасеновачког логора“ ауторке Тање Тулековић, вишег кустоса Спомен-подручја Доња Градина. Изложба је приређена поводом 70 година од пробоја затвореника из злогласног логора Јасеновац, где је страдао велики број Срба а са њима и Јевреја, Рома, као и да подсети јавност да се овака злодела више никада не понове нигде у свету.

На отварању изложбе помен свим настрадалима жртвама у логору Јасеновац одржао је Епископ будимски господин Лукијан, уз саслужење свештеника оца Војислава Галића и Зорана Остојића.

Испред јеврејске заједнице присутнима се обратио главни рабин у Мађарској господин Роберт Фрулих.

У име амбасаде Србије у Будимпешти говор је одржао амбасадор Раде Дробац док је исто то учинио и господин Александар Драгичевић, амбасадор Босне и Херцеговине у Мађарској.

Изложби су присуствовали угледне званице међу којима су били Љубомир Алексов, представник српске мањине у Мађарском параламенту као и Вера Пејић Сутор председница Самоуправе Срба у Мађарској.

До 13. новембра биће организоване и школске посете изложби, а планирано је и да се она прикаже у више градова Mађарске.

Сведочанста о невино страдалим жртвама за време Другог светског рата у НДХ која су приказана на 15 паноа имаће прилику да виде и бројни посетиоци највеће синагоге у Европи, која представаља једну од незаобилазних дестинација приликом посете Будимпешти. У оквиру синагоге налази се и јеврејски музеј као и парк сећања на жртве Холокауста.

Отварање изложе завршено је исечцима из поеме Јама Ивана Горана Ковачића, а у интерпретацији ученице Српске гимназије Никола Тесла из Будимпеште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи