Срби у Мађарској траже од Виктора Орбана да Мађарска не гласа за пријем Косова у Унеско

Самоуправа Срба у Мађарској је, у име припадника српске националне мањине у овој земљи, упутила писмо мађарском премијеру Виктору Орбану, у којем тражи да представници Мађарске не гласају на седници Генералне конференције УНЕСКО-а за пријем Косова у чланство те организације.

"Наша мањина веома цени процес приближавања која се последњих година дешавају у односима Мађарске и Србије. Одржавање добросуседских односа две земље је основни интерес народности које живе у њима. Желимо да Вас подсетимо, да је Косово, као колевка и симбол српске културе и државности, најзначајнија одредница идентитета не само Србије, већ и већине Срба. На Косову се налази највише хришћанских цркава у Европи, по једном квадратном километру. Оне су од непроцењиве верске и културне вредности и под заштитом су УНЕСКО-а. Нажалост, последњих година, у великом броју су постале жртве албанског сепаратистичког насиља. Нарочито је 1999. и 2004. гоидине, спаљено и порушено много цркава. Тиме је покушано уклањање српске православне вере и споменика културе, односно стварање основе за један нови идентитет покрајине", каже се у писму које је у име Самоуправе Срба у Мађарској, потписала председница Вера Пејић-Сутор.

"Дубоко се слажемо са становиштем Српске православне цркве, по којем се не може препустити заштита око две хиљаде цркава и манастира онима који их систематски уништавају. Зато Вас молимо да учините све што је у Вашој моћи да представници Мађарске не гласају за пријем Косова у чланство УНЕСКО-а", наводи се у писму, уз напомену да се мир у региону може обезбедити само преговорима.

"Молимо Вас да Мађарска подржи оне процесе у којима Београд и Приштина путем преговора решавају отворена питања, јер се само на тај начин може постићи трајно помирење у нашем региону", закључује се у писму кровне организације Срба у Мађарској, упућеном премијеру Виктору Орбану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи