Утисци са Сајма књига

Јединствен је став српских писаца и издавача из дијаспоре и региона, учесника овогодишњег јубиларног, 60. београдског међународног сајма књига, да се сајам поново потврдио као највећа регионална културна манифестација ове врсте и да интерес за књигу код Срба, упркос кризи, и даље постоји.

Председник СКД Просвјета из Загреба Чедомир Вишњић сматра да је београдски Сајам књига централна културна манифестација и централна манифестација књиге на целокупном простору бивше Југославије.

„Тренутак у животу књиге није добар нигде, па ни код нас, али ипак нових издања има", рекао је Вишњић за Програм за дијаспору РТС-а, упућујући на нека од новијих овогодишњих Просвјетиних издања на Сајму као што су Мала историја жумберачких ускока, али и на сва редовна издања, посебно Љетопис.

Директор Српског културног и документационог центра у Будимпешти Милан Ђурић је подсетио да су српски писци и издавачи из Мађарске ове, као и ранијих година, представљали не само нова већ и стара издања на штандовима својих партнера, али и на штанду Управе за дијаспору и Србе у региону Владе Републике Србије.

Представљајући садржај и програм Издавачке куће Арте из Београда, њен главни и одговорни уредник Миодраг Јакшић је посебно издвојио дела српских писаца из дијаспоре и региона којих је и ове године било много на том штанду.

„Веома смо срећни да смо, већ са њеном првом књигом, на књижевној мапи позиционирали књижевницу Даницу Милетић из Аустрије, затим и Зорицу Салијевић из Шведске, чија је књига ове године и награђена", рекао је Јакшић додајући и да су успешне наступе на Штанду Арте имали и регионални писци као што су Славомир Гвозденовић из Румуније, Драган Јаковљевић из Мађарске, затим професор Његован Радовић из Црне Горе, Михаило Орловић из Бањалуке, Весна Пандић из Травника и други.

Износећи позитивне утиске о Сајму књига српска списатељица из Шведске Зорица Салијевић је истакла да је посебно задовољна због тога што је на овогодишњем сајму представљена њена шеста књига пореду Међународни кувар - свет на тањиру која је изазвала велику пажњу посетилаца сајма.

Представништво Републике Српске (РС) у Београду, као редован учесник на овој манифестацији књиге, ове године је према речима директора Млађена Цицовића у свој је фокус ставило оно што је највећа вредност нашег народа - а то је језик. Овогодишњи слоган је Пиши као што говориш - ћирилицом.

„Ми смо ове године, у оквиру промоције издаваштва Републике Српске, у фокус ставили нашу Академију наука и уметности, наша два универзитета - Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет у Бањалуци, као и издања која су издала наше културне установе и институције", рекао је Цицовић додајући да је на овогодишњем сајму представљено укупно 74 нова издања.

Удружење издавача РС, који су ове године свој штанд имали одмах поред штанда Представништва РС, наступило је са укупно 34 издавача из РС који су заједно донели више од 400 наслова. Према речима председника тог Удружења Ненада Новаковића значај овог штанда је утолико већи што он обједињује и оне издаваче који имају само један или два наслова па им је у том смислу прескупо да сами наступе.

Посебну пажњу привукао је и штанд Књижевне задруге Српског националног вијећа Црне Горе чији је главни уредник Миљан Ћеранић истакао да као и ранијих година Књижевна задруга наступа у пуном светлу свих својих издања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи