Просвјетина школа српског језика наставља са радом

Након летње паузе, "Школа српског језика" Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Аустрији, наставила је са радом.

Родитељи и деца су поново добили прилику да се организовано посвете учењу српског језика, писма, културе, и традиције у овој првој и јединој школи српског језика у Бечу и Аустрији, сазнајемо из Просвјете Аустрија.

Пријавио се велики број полазника из прошле године, али је било и нових, заинтересованих ђака и родитеља. Председник Просвјете, проф. Срђан Мијалковић поздравио је присутне и рекао да је ова школа важна јер је она почетак стварања образовних институција Срба у Аустрији, које за сада не постоје, али је потреба за њима све већа.

"Надамо се да ће органи Републике Србије и Републике Српске препознати значај ове школе, али и да ће, пре свега, аустријске и бечке институције задужене за школство и језик схватити да је интерес и право грађана српског порекла развој образовања и на свом, матерњем, српском језику", рекао је Мијалковић.

Наставница Љубица Капетановић подсетила је ученике и родитеље на термине, распоред часова и начин рада у новој школској години, а деца и родитељи су изразили велико задовољство што је Просвјета успела да обезбеди нове просторије за рад школе и на време почне нову школску годину. Осим два разреда у овом простору, настава се као и раније одржава и у просторијама храма Васкрсенија Христова у другом бечком округу, а разред води наставница Катарина Нешовић.

Као и прошле, и у овој школској години настава траје по три часа и обухвата учење језика, читање и писање, упознавање са историјом, културом и књижевношћу. Програм је прилагођен потребама ученика, као и програму основног образовања и васпитања у иностранству Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Ове године, пројекат је делом суфинансиран од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а и помоћ Српске православне цркве у Бечу је од великог значаја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи