Црква Нојлерхенфелд променила власника

У Бечу је 27. маја званично обављена примопредаја римокатоличке цркве Нојлерхенфелд, коју је бечка Надбискупија поклонила Српској православној цркви.

На молитвеној свечаности у храму, кардинал Шенборн је симболично предао кључеве цркве епископу бачком и досадашњем администратору Епархије аустријско-швајцарске Иринеју, а он их је уручио протојереју Крстану Кнежевићу, архијерејском намеснику аустријском и Радосаву Митровићу, председнику Српске православне црквене општине Свети Сава у Бечу, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Миодраг Мецановић.

Овој свечаности присуствовали су и новоизабрани епископ Епархије аустријско-швајцарске Андреј (Ћилерџић), грчки митрополит Васељенске патријаршије Арсениос, браничевски епископ Игњатије и крушевачки епископ Давид.

У своме обраћању присутнима кардинал Шенборн је истакао да је ово гест добре воље и љубави коју ми хришћани увек морамо да исказујемо. Иза нас треба да остају добра дела, као што је и ово, ма колико то било болно за оне који се сада растају са својом богомољом, рекао је кардинал.

Овај поклон Српској православној цркви настао je услед опадања броја католичких верника у Аустрији. Бечка Надбискупија, која у црквено-административној граници има и делове Доње Аустрије, поседује 172 цркве за око 676 000 верника у самом Бечу.

Кардинал Шенборн је својом одлуком спојио две жупе са најмањим бројем верника, Нојлерхенфелд (2225) и Мариа Намен (2197) у једну и тако омогућио Србима да добију ново богослужбено место.

Пре извесног времена је и Коптима поклонио две цркве, одлучно се руководећи начелом да се у Аустрији цркве неће претварати у трговачке центре или диско-клубове, као нпр. у Холандији или Енглеској.

Барокни храм Нојлерхенфелд посвећен је Пресветој Богородици и изграђен је између 1733. и 1753. године, а може да прими више од 1.000 верника.

Захваљујући се на драгоценом поклону, епископ бачки Иринеј је рекао да је ово гест који води превазилажењу онога што раздваја цркве Истока и Запада. Кардиналу је поклонио икону Пресвете Богородице, а када му је уручио и репродукцију Белог Анђела, кардинал је радосно рекао да ће она постати мост који спаја православне и римокатоличке парохије.

Српска православна црква сада има 17 храмова у Аустрији и око 300 000 верника.

После доношења одлуке о поклону цркве, морало је проћи три године док примопредаја није и званично обављена.

Разлог за то је био велики отпор који су кардиналовој одлуци пружали тадашњи католички свештеник Тадеуш Цихон и верници, већином Пољаци.

У циљу спречавања предаје цркве Србима, парохија се обратила за помоћ верској конгрегацији у Риму, али је она оценила да је одлука о поклону исправна.

То међутим није зауставило протесте и демонстрације католичких верника, па су покренули нови црквено-правни поступак, обративши се жалбом Апостолској сигнатури, "највишем суду" у Ватикану.

Тек када је и на овој инстанци потврђено да је кардинал Шенборн у праву, стекли су се услови да се примопредаја и обави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи