Све јача подршка из Аустрије

Аустријска јавност и добротворне организације почеле су да реагују на све веће апеле наших земљака и хуманитараца за помоћ Србији због катастрофалних поплава.

Након више дана даноноћног рада и самоорганизовања по просторијама удружења и магацинима, транспорта од комбија до шлепера са приколицом, најзад је дошла и званична подршка од стране једне наменске организације.

Samariterbund Beč је уз координацију са организаторима првог таласа сакупљања за подручје Босне и Херцеговине, Дарком Марковићем, обратио Савезу Срба у Аустрији и председнику Зорану Алексићу за координацију активности са онима који би помогли у њиховом објекту.

Пуна логистика коју овај простор пружа, званична комуникација са осталим покрајинама, умреженост са многим фирмама које су у стању да донирају знатне количине потребних артикала и досад непокривен део града у смислу прикупљања, говоре у прилог једној будућој, високој сензибилизацији становништва да помогну.

Samariterbund званично позива све оне који желе да помогну угроженим подручјима и жртвама поплава у Србији. Све што буде прикупљено биће уредно класификовано и уз координацију са Црвеним крстом и општинама цивилне заштите/кризним штабовима, а о трошку ресорног министарства односно Владе Републике Аустрије, превезено до договореног места.

Захваљујући хуманитарној акцији Заједно за Србију и Српску у Србију и Републику Српску из Беча већ је упућено више камиона помоћи.

До сада су упућени камиони у Шабац, Шековиће, Шамац, Параћин и Уб.

Помоћ се и даље прикупља, а у томе учествују и многи Аустријанци.

Тако су се на стадиону српског фудбалског клуба Kajzerebersdorf - Srbija 08 у Бечу акцији прикључили играчи аустријских клубова, међу којима су предњачили играчи и управа клуба  Mautner“, који су, у жељи да помогну поплављеном становништву, организовали велике количине хуманитарне помоћи.

Истовремено, током недеље, апел да се прикупља новац, а мање помоћ у роби, упутили су аустријски званичници.

Овај апел упутили су и генерални секретар Црвеног крста Аустрије Verner Kerssbaum и министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтл.

Керссбаум је изразио дивљење за спремност дијаспоре у Аустрији да помогне домовини и казао да треба избегавати помоћ у стварима.

"Новцем можемо циљано куповати и привреду на лицу места подржавати", нагласио је он.

Kerssbaum је истакао да помоћ у роби значи веће напоре, јер се роба мора сортирати, чистити и пре свега транспортовати.

"Свако новчаним прилогом може учинити огромно добро дело", нагласила је Микл-Лајтнер.

Поред брзе помоћи, додала је она, указујући да са само 15 евра може да се обезбеди једномесечни пакет хигијенских средстава за једну породицу, биће потребно помагати на дуже стазе јер погођене регионе треба подржати у опоравку.

Новчаном помоћи могуће је избећи дуга чекања транспорта помоћи на граници. Наиме, многи су се протеклих дана одлучили да прикупљају помоћ у роби и намирницама, а то је доводило до дугих чекања на граничним прелазима због неизбежне санитарне контроле.

Због тога и аустријске власти апелују да се прикупљају новчана средства и на лицу места купе потрепштине.

Тако се у Србији могу купити готово све намирнице које је дијаспора слала из земаља у којима живи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи