Срби у Словенији саосећају са својим народом

Никола Тодоровић, председник Савеза српских друштава у Словенији, преседник координационог одбора у Словенији за помоћ угроженима у Србији и делегат Скупштине дијаспоре и Срба у региону, позива целу дијаспору да помогне Србији и Републици Српској.

"Желим да вас у име српских друштава из Словеније поздравим и изјавим саучешће породицама настрадалих и кажем да цела српска национална заједница у Словенији саосећа са грађанима Србије у ово тешко време.

Прексиноћ сам се вратио из Београда, где смо обишли Обреновац са хелихоптером МУП-а Србије и са возилима жандармерије прошли кроз поплављени Обреновац где смо се сусрели са руководиоцима Термоелектране и представницима цивилне заштите Словеније који успешно бране посебне просторе термоелектране од катастрофалних поплава.

То што сам видео у Обреновцу је страшно, то је град који је претрпео не само највећу материјалну штету, него и људске губитке. Треба подсетити да је поред утврђених смртних жртава које се броје десетинама још потражује десетине несталих за које се не зна каква им је судбина.

Када се узме у обзир да су бројна села претрпела штету у пољопривреди, сточарству, инфраструктури и електропривреди, а тек долазе велики проблеми око уклањања стоке, могућих епидемија, те да без дезинфекције нема повратка, може се рећи да ће проћи дуго времена да се врати живот у Обреновац.

Као делегат у Скупштини дијаспоре, ја позивам сву нашу дијаспору да помогне Србији и Републици Српској, која је такође претрпела огромну материјалну штету и људске губитке, колико ко може.

Савез српских друштава Словеније је носилац организованог прикупљања, дистрибуције и транспорта у Србији и Републици Српској. У помоћ су нам прискочиле институције Републике Словеније, Влада Републике Словеније, словеначка војска, Црвени крст, Каритас, и цео народ који је схватио коју природну несрећу смо претрпели.

Из ове несреће се могу повући и неке поуке. Овде видим међуљудску и међудржавну солидарност која је била посебно присутна у време наше заједничке државе, а која се показала и овом приликом.

Мени остаје да се захвалим свима онима који су се активно укључили и који нам помажу", каже за РТС Никола Тодоровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи