Књижевно вече са Слободаном Владушићем

У оквиру "Духовних разговора" протекле суботе у просторијама храма Светог Саве у 3. бечком округу, СПКД Просвјета из Беча организовала је књижевно вече и сусрет са писцем Слободаном Владушићем.

Слободан Владушић, писaц и доцент на Филозофском факултету у Новом Саду на Одсеку за српску књижевност, главни је уредник часописа Летопис Матице српске и добитник бројних књижевних награда.

Говорећи о свом најновијем роману Ми избрисани који је објављен прошле године, Владушић је објаснио да се ради о модерној форми сајбер романа, али и чувању традиције.

Владушић је рекао да је радња романа смештена делом у такозваном сајбер свету и да се читаоцу обраћа на нови, модеран начин, али да истовремено чува прошлост и прилагођава је налету модерног.

У склопу овог јединственог романа на српској књижевној сцени израђен је и виртуелни део и интернет страница (slobodanvladusic.net) којом аутор илуструје, како објашњава, одбрамбени модернизам.

У наставку је било речи и о претходним Владушићевим делима, есејима Црњански, мегалополис и роману Форвард.

Публика је имала прилику да разговара са аутором о актуелним кретањима српске културе и књижевности и дилемама са којима се дијаспора суочава.

„Беч није страни град за српску културу будући да је велики број српских писаца боравио, школовао се и стварао у њему. Ви овде нисте странци већ настављате лепу и културну мисију српског народа и српске културе у Бечу", поручио је Владушић.

Аутор је за овај роман добио књижевну награду Меша Селмовић

Срђан Мијалковић, председник Просвјете је подсетио да Просвјета овог 24. маја обележава три године постојања, а самим тим и одржавања духовних разговора који ове године имају мото Аутори с принципом.

У оквиру овогодишњих духовних разговора Просвјета ће у јуну угостити писце Владимира Пиштала и Весну Капор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи