Oдржани XIX Мајски сусрети писаца дијаспоре

Деветнаести "Мајски сусрети писаца дијаспоре" окупили су бројне књижевнике из Немачке, Аустрије, Мађарске, Италије, Француске и Швајцарске. Песничка награда "Златни Орфеј" припала је Николи Шуици из Париза за песму "Да ли вишње зрију на Косову".

Српски књижевници из земаља централне и западне Европе, састали су се 19. пут у Фракфурту, на традиционалним Мајским сусретима писаца дијаспоре. Књижевној смотри коју у граду на Мајни традиционално организује тамошње Удружења писаца Седмица, претходило је отварање изложбе уметничких фотографија, аутора Ивана Јакшића, члана Удружења уметника Круг из Будимпеште.

Споменка Алечковић, председница Удружења Уметност западног Нида из Франкфурта, које је организатор ове изложбе, каже да они окупљају шездесетак уметника српског порекла, али и Немаца, Шпанаца, Италијана и припадника других националности.

"Организујемо и уметничке изложбе, од сликарства, преко инсталација, до скултура", напомиње госпођа Алечковић.

Током завршне вечери Мајских сусрета писаца, неколико стотина посетилаца и учесника, имало је прилике да ужива у правом ватромету поезије, како су домаћини незванично назвали ову смотру.

Председник Удружења писаца Седмица Љубиша Симић, каже да су током протеклих деветнаест година, Мајски сусрети писаца дијаспоре израсли у једну од најзначајнијих културних манифестација у српском расејању у Европи.

"Ми окупљамо писце из читаве европске дијаспоре и додељујемо књижевне награде - златни, сребрни и бронзани Орфеј. Ове године имамо част да нам је почасни гост академик Матија Бећковић", каже Љубиша Симић.

Потпредседница овог удружења Ружа Мијовић-Шорић, рекла нам је да су се Срби у Немачкој добро интегрисали, али да је дужност свих који се баве уметношћу и јавним послом, да допринесу да се наши сународници ван матице не асимилују, већ да сачувају свој културни и национални идентитет и своје порекло.

Овом приликом свечано је потписан протокол о сарадњи будимпештанског Културног и документационог центра Срба у Мађарској и франкфуртског Удружења писаца Седмица.

Према речима директора центра из Мађарске Милана Ђурића, ова сарадња интензивно траје већ три године, а потписивањем протокола се и озваничава.

И на овогодишњим Мајским сусретима писаца дијаспоре, своја новија остварења представили су многи српски књижевници из расејања, а публика је имала прилике да се упозна и са недељником који на српском језику излази у Мађарској, као један од наших најстаријих листова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи