Српски недељник у Мађарској обележио пети рођендан

Уметничким програмом у Српском културном центру у Будимпешти, редакција Српских недељних новина обележила је пет година излажења овог јединог штампаног гласила Срба у Мађарској.

Обележавање јубилеја Српских недељних новина (СНН) било је и прилика да се укратко сумирају учинци из протеклог петогодишњег периода. Главни и одговорни уредник листа Драган Јаковљевић истакао да је за то време из штампе изашло 260 бројева СНН-а на близу 3.500 страна, укључујући и специјалне додатке које периодично објављује овај недељник. Сарадници листа написали су више од 8.000 чланака за двадесетак сталних и мноштво повремених рубика овог гласила, јавља за РТС из Будимпеште Добрила Боројевић.

"Мислим да би овим показатељима могле бити задовољне и много веће редакције него што је наша. С обзиром да буџет листа није повећаван већ петнаестак година и да редакција због тога није у могућности да плаћа стално запослене новинаре, успех је и сама чињеница да смо одржали континуитет излажења СНН-а", рекао је уредник и подсетио информисање Срба у Мађарској јесте главна, али не и једина делатност листа.

У том смислу споменуо је организовање радионица креативног писања за сараднике и читаоце, књижевни конкурс Милован Видаковић за најбољу кратку причу на српском језику, продукцију ТВ прилога који се емитују на Сателитском програму РТС-а и интернет новине као најновији пројекат СНН-а. Од недавно су, како је рекао, читаоци листа на овај начин у могућности да правовремено буду информисани и о дневно актуелним догађајима и темама. На интернету су им доступне и галерије са стотинама фотографија, видео материјали и други мултимедијални садржаји, чиме је српска заједница у Мађарској заправо добила још један нови медиј.

Већина сегмената овако разгранате делатности се, како је рекао Драган Јаковљевић, реализује додатним волонтерским радом појединаца из редакције, пошто за сада нема могућности да се за било коју од ових активности, изузев издавања листа, обезбеде стабилни извори финансирања. Он је упутио захвалност свим члановима редакције који, и поред веома скромних хонорара, сарађују са овим листом и тиме исказују своју љубав према новинарству и жељу да својим чланцима допринесу садржајном богаћењу СНН-а и потпунијем информисању читалаца. Захвалност је упутио и Самоуправи Срба у Мађарској, због напора које као издавач улаже да обезбеди годишњи буџет листа.

"Историја штампаног новинарства је, наравно, много дужа од петогодишњег постојања овог писаног гласила Срба у Мађарској. На овим просторима су током минулих векова излазиле десетине недељних и дневних листова, што нашу обавезу да наставимо тако богату традицију чини посебно одговорном", истакао је Драган Јаковљевић.

Честитке поводом рођендана, редакцији СНН-а упутили су председник Самоуправе Срба у Мађарској Љубомир Алексов и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије Александар Чотрић. Обраћајући се присутнима у Српском културном центру, они су истакли важност постојања и редовног излажења листа, у циљу очувања српског језика и писма на овим просторима и правовременог информисања српске заједнице у Мађарској.

Њима се у тој оцени придружио и проф. др Драган Никодијевић, професор универзитета из Београда и стручни сарадник СНН-а. Он је подсетио на дубоке, довековне корене српског недељника у Мађарској, као настављача традиције коју је у деветнаестом веку у Пешти започео Теодор Павловић са својим Сербским народним новинама. Професор Никодијевић је изложио и најважније аспекте социо-културолошке мисије коју Српске недељне новине данас остварују.

У програму којим је обележен петогодишњи јубилеј јединог српског писаног медија у Мађарској, учествовали су његови стални и повремени сарадници: познати песник и уредник часописа Књижевни живот из Темишвара Славомир Гвозденовић, историчар и књижевник из Новог Сада Милан Мицић, књижевница и уредница српског недељника у Румунији Наша реч Љубинка Перинац-Станков, књижевник из Мађарске Драгомир Дујмов, песникиња из Чешке Јелена Ћирић, есејисткиња из Београда Добрила Боројевић и песникиња из Мађарске Јована Вечић.

Публика је имала прилике да упозна и сараднике сталне рубрике Мало смеха - афористичаре Александра Чотрића, Живка Кулића, Ђорђа Оташевића и Жарка Анђелковића, а сегменти разговора главног уредника листа са гостима на сцени били су проткани изворном српском музиком и баладама у интепретацији Бранке Башић, Катарине Јеремић и дуета Тара и Лана. За то време су на великом видео биму низала виртуелена изложба стотинак насловних страна Српских недељних новина, за које је форографије урадио фоторепортер листа Иван Јакшић.

Прослави су, поред осталих, присуствовали и амбасадори Србије и Босне и Хрецеговине у Мађарској Раде Дробац и Жељко Јањетвић, чланови српског дипломатског представништва у Будимпешти, председник Српске самуправе у Будимпешти Борислав Рус, представници Епархије будимске, Српске основне школе и гимназије Никола Тесла, београдског Универзитета Мегатренд, директори више мултинационалних компанија у Мађарској и многи други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи