Четрнаести фестивал фолклора у Словенији

У словеначком Церкљу 12. априла је одржан 14. Фестивал фолклора на коме је учешће узело 11 фолклорних друштава из Словеније и једно из Аустрије. За такмичење на 19. Европској смотри српског фолклора дијаспоре квалификовало се седам фолклорних друштава.

У препуној спортској дворани Основне школе, Савез српских друштава Словеније организовао је квалификационо такмичење фолклорних група за учешће на 19. Европској смотри српског фолклора дијаспоре, која ће се одржати од 6. до 8. јуна ове године у Бања Луци у спортској дворани Борик.

Мићо Ћетковић, председник Савета европске смотре српског фолклора изјавио је за Штајерске новице да ће један од покровитеља 19. европске смотре фолклора у Бања Луци бити и председник Републике Српске Милорад Додик.

За учешће на 19. европској смотри могло је да се квалификује шест група. На 14. фестивалу фолкора у Церкљу, наступили су фолклористи, који годинама негују традицију, језик и савремено стваралаштво српског народа: СКПД Свети Сава Крањ, СКД Слога, Нова Горица, СПШХД Вук Караџић из Радовљице, КД Брдо Крањ, ПКУД Свети Никола Марибор, АКУД Коло Копер, СКД Ново Место, СКД Сава Храстник, СКД Кочевје, СКД Видовдан, Љубљана и КУД Младост Љубљана.

Као гости наступили су чланови КУД друштва Стеван Мокрањац из Беча.

Такмичењу су присуствовали представници амбасаде Републике Србије из Словеније Стана Кончаревић и Славиша Томић, из Амбасаде БиХ Азра Поповић, као и представници Европског парламента Тања Фајон и Јелко Кацин, европски парламентарац, задужен за Србију.

Из министарства за културу Републике Словеније присутна је била Марјета Прежељ из Јавног склада Републике Словеније, Тјаша Ференц, легенда фолклорних активности у Словенији, Бруно Равникар и Мићо Ћетковић, представник Републике Српске у Немачкој и председник Европског савета српског фолклора.

Чланови стручног жирија су били: Гордана Рогановић, етно музиколог, председница жирија, Звездан Ђурић, кореограф и Дамир Шиповац, етнолог.

За 19. европску смотру фолкора жири је одабрао СКД Видовдан, Љубљана, КД Брдо, Крањ, СКПД Свети Сава, Крањ, КУД Младост, Љубљана, СПШХД Вук Караџић, Радовљица и СКД Ново место и СКД Слога, Нова Горица.

Никола Тодоровић, српски активиста из Словеније, актуелни председник Савеза српских културних друштава Словеније је учесницима поделио признања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи