Основан Клуб српских привредника Аустрије

Заједница српских клубова у Бечу основала је Клуб српских привредника Аустрије, са циљем да повеже српске привреднике, као и аустријске привреднике са Србијом и Републиком Српском.

Идеја за оснивање удружења је настала приликом спровођења анкете међу српским привредницима у Бечу, у сарадњи са Привредном комором Беча 2010. године, са циљем да се види који су то специфични проблеми са којима су суочени српски привредници у Бечу и како би Привредна комора Беча могла да им помогне како би били још успешнији у свом пословању.

Укупно је анкетирано 243 предузећа и један од закључака је био да привредници желе бољу међусобну сарадњу и повезаност српских привредника у Бечу како би на тај начин с једне стране дали свој допринос јачању бечке привреде, и с друге стране подржали привредну сарадњу са Србијом и РС.

У припреми оснивачке скупштине вођени су разговори са представницима читавог низа малих и средњих предузећа српских привредника у Бечу. Том приликом су изложени идеја, циљеви и значај оснивања и рада таквог једног удружења.

Циљеви Клуба су, како је објашњено на Оснивачкој скупштини, повезивање предузећа у Бечу са привредним институцијама у Србији и РС, представљање економских потенцијала Србије и РС путем презентација и учешћа на изложбама и сајмовима, израда пројеката у сарадњи са привредним коморама Беча, Србије и РС, административно-техничка помоћ предузећима из Беча у реализацији пројеката и послова са фирмама из наведених региона, а све у сарадњи са надлежним државним институцијама.

Такође Клуб ће пружати техничку помоћ приликом представљања пројеката и производа из Србије и РС у Аустрији, одржаваће информативне манифестације за српске привреднике у Бечу у сарадњи са Привредном комором Беча, односно Аустрије, као и информативне манифестације за бечке фирме у сарадњи са Привредним коморама Србије и РС у циљу техничке и правне подршке приликом наступа ових фирми на тржиштима наведених региона.

Исто тако бавиће се саветовањем на српском језику за предузетнике у Бечу из свих области пословања, све у сарадњи са Привредном комором Беча. На Оснивачкој скупштини изабрано је Председништво Клуба српских привредника, које ће предводити председник Дејан Бошковић (Vosloh Kiep GmbH).

Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону честитала је на оснивању Клуба српских привредника, пожелевши да ће остварити своје пословне замисли и искористите велики потенцијал који постоји у економској сфери, кроз динамичну размену знања и капитала.

У писму подршке директорка Канцеларије Славка Драшковић је оценила да је важност оснивања оваквог удружења у томе што ће унапредити информисаност, подстаћи пројекте и економске везе са матицом, а привредна сарадња добије нови замајац и неопходну ефикасност у решавању кључних питања.

"Српска заједница у Аустрији важи за једну од наших најорганизованијих и најактивнијих мањинских заједница у дијаспори, са добрим контактима и сарадњом са аустријским властима. Захваљујући људском капиталу Србија и Аустрија имају јаке, нераскидиве везе", навела је она, истичући да само у Бечу послује преко 350 углавном малих и средњих предузећа чији су оснивачи Аустријанци српског порекла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи