У Будимпешти обележен Међународни дан дечје књиге

На позив Културног и документационог центра Срба у Мађарској, а у оквиру обележавања Међународног дана дечје књиге, књижевница Светлана Матић из Беча је у Будимпешти, представила свој књижевни рад и дружила се са ученицима који похађају српске школе у Ловри и Будимпешти.

На позив Културног и документационог центра Срба у Мађарској, а у оквиру обележавања Међународног дана дечје књиге, књижевница Светлана Матић из Беча се 2. априла у Будимпешти, дружила са ученицима нижих разреда који похађају српске школе у Ловри и Будимпешти.

Овом сусрету су присуствовале и учитељице које предају српској деци, као и њихови родитељи и глумци из Новог Сада - Татјана Обрадовић-Подобник, Жељко Подобник и Маша Обрадовић, који су извели позоришну представу за децу Другарство без мане.

Присутне је поздравио Милан Ђурић, председник Културног и документационог центра Срба у Мађарској, истакавши да је ово изузетно важан дан, имајући у виду значај читања и читалачке културе за дечји развој. Он их је упознао са досадашњим књижевним и педагошким радом Светлане Матић, истакавши да она најбоље познаје децу и њихове читалачке навике, с обзиром на то да и сама предаје матерњи језик у бечким основним школама.

Поетеса из Беча је овај књижевни сусрет осмислила тако да ученици учествују у интерактивној радионици под називом Више од игре.

Присутни ученици су имали прилике да чују како њихови вршњаци у Бечу размишљају и износе своје ставове о школи, слободном времену, породици, медијима, жељама, па је Матићка прочитала најзанимљивије делове из књиге Дечји бисери.

У другом делу дружења ученици су постављали ауторки питања, па се развила интеренсантна дискусија. На папиру су износили своје утиске о овом сусрету, цртали и ауторки предложили којим темама би требало да се бави у својим наредним књигама.

Ученицима је ауторка поклонила по један примерак часописа Трио који се чита у аустријским основним школама, а писани су на српском, босанском, хрватском, турском и немачком језику, као и примерке својих књига.

Културне активности Српског документационог центра у Будимпешти, а посебно у месецу априлу, веома су богате и садржајне. Публика ће имати прилику да између осталог, присуствује отварању изложбе слика Катарине Ђорђевић, обележавању петогодишњице Српских недељних новина, извођењу монодраме на мађарском језику Сербхорвата Ђерђа А ко ће вратити бицикл?, књижевној вечери Ђенђи Бока, отварању изложбе фотографија Пријатељи Зорана Болдорца, промоцији књига Гордане Влајић и Иванке Радмановић, културно уметничком програму ученика СОШИГ Никола Тесла из Будимпеште и државном такмичењу ученика основних школа у Мађарској из српског језика и књижевности и народописа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи