Група пријатељства са Србијом у канадском парламенту

У парламенту Канаде основана је група пријатељства за сарадњу са Србијом чији су чланови истакнути посланици и сенатори, представници оба дома парламента. Циљ оснивања групе је јачање разумевања и билатералне парламентарне, привредне и укупне сарадње између Канаде и Србије.

Председник групе је посланик из ширег подручја Торонта Корнелију Чизу (Corneliu Chisu), досељеник румунског порекла који је у Канади изградио високу професионалну (инжењерску), а потом и политичку каријеру.

Група има два потпредседавајућа члана, као и чланове Извршног одбора и друге чланове. Међу њима су и три парламентарна секретара министарстава спољних послова, правде и за мултикултурализам. Број чланова групе није ограничен и очекује се да ће се оснивачком језгру придружити и други канадски посланици из различитих парламентарних странака, као и сенатори горњег дома парламента.

У име амбасаде Србије учесници првог радног састанка и свечаности у историјској сали централног блока канадског парламента били су отправница послова у Отави Мирјана Шешум Ћурчић и економски саветник у генералном конзулату у Торонту Вукашин Џелатовић.

Циљ оснивања групе је јачање разумевања и билатералне парламентарне, привредне и укупне сарадње између Канаде и Србије.

Група ће допринети и анимирању и активнијем учешћу српских исељеника у политичком и друштвеном животу Канаде. Канадски посланици истичу значај српског бирачког тела на канадским изборима, али и указују на чињеницу да канадски Срби не користе довољно могућности које им се као грађанима ове високо развијене земље пружају.

Амбасада Србије и генерални конзулат обавестиће српске организације широм Канаде о оснивању групе пријатељства и облицима њеног деловања не само на сајтовима ових дипломатских представништава, а становници престонице српског порекла основне информације већ су добили посредством српске отавске листе.

Осим 12 парламентарних асоцијација и четири међупарламентарне групе, групе пријатељства су облик додатног организовања канадских посланика и сенатора за развој сарадње са многим земљама.

Међу државама бивше Југославије раније су сличне групе основане за сарадњу са Словенијом и Хрватском, 2011. група за сарадњу са Босном и Херцеговином, а прошле године обновљена је група за сарадњу са Македонијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи