"Царица Јелена" у Београду

Монодрама "Царица Јелена", о мајци цара Константина и жени несвакидашње судбине, премијеру је имала пре годину дана у Шведској. После бројних извођења у Србији, Шведској и БиХ, публика је поново може видети 8. и 9. априла у Београду.

Представа Царица Јелена, настала у Шведској, гостује у Земунској гимназији 8. априла у 19.30 и 9. априла на Теолошком факултету у 18 сати.

Ова монодрама описује живот Свете Јелене, детињство без родитеља, заљубљивање у војсковођу Констанција Хлора, касније римског имепратора - оца Константина Великог, преко сурових борби за превласт на rимском двору. Монодрама прати живот Јелене све до њеног избеглиштва у Јерусалим где проналази Свети Крст на којем је био разапет Божји Син, уз опрост синовљевих греха.

Као светитељку, царицу Јелену поштује и Православна и Римокатоличка црква. 

Текст је писала Силвана Хаџи-Ђокић, чији је роман Златно доба (о цару Константину и царици Јелени) ушао у најужи избор за Нинову награду за 2013. годину.

Глумица Јелена Мила, која живи и ради у Стокхолму, за сцену је обрадила текст и кроз глуму дочарала Царицу Јелену, жену о чијем се животу тако мало зна.

Представа је настала на иницијативу оца Радована Биговића, а постоји идеја да представа прерасте у филм. 

Представу су подржали Stockholm Stad, Konstnärsnämnden, Министраство културе и информисања Републике Србије, Савез Срба у Шведској, ABF Stockholm.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи