Представљена књига „На трагу Срба у Аустрији"

У просторијама КУД-а „Острог" у Инсбруку, у организацији Српске православне омладине Инсбрук - СПО(Ј)И, 15. марта је представљена књига „На трагу Срба у Аустрији" професора Волфганга Рорбаха, а одржано је и предавање на тему „Разлика између национализма и патриотизма".

Гости предавачи су били проф. др Волфганг Рорбах и др Марко Стијаковић из Беча, који су представили најновије издање књиге На трагу Срба у Бечу. Након тога је проф. Рорбах присутнима говорио о национализму и патриотизму.

Вече је отворио Владимир Влајић, председник Српске православне омладине Инзбрук - СПО(Ј)И, који је представио своју организацију. Омладинска организација СПО(Ј)И је основана на Цвети, 12. априла 2009. године, у Инсбруку и да је активна на културно-просветном, друштвено-спортском и хуманитарном пољу. Објаснио да је назив организације уједно и симбол спајања између српског народа у расејању и отаџбини, али и симбол спајања са другим добронамерним народима и културама у оквиру интеграционог рада. Организација СПО(Ј)И ове године обележава 5 година рада, а представљени су најуспешнији пројекти до сада.

Додељене су почасне плакете Ђуји Тешановић, чланици Скупштине града Салцбурга и Управног одбора Радничке коморе Салцбурга и проф. др Волфгангу Рорбаху, као признање за њихове заслуге. Плакетама су истовремено именовани за почасне чланове СПО(Ј)И.

Марко Стијаковић, председник Аустријско српског друштва (АСД), издавач књиге, представио је рад организације на чијем је челу. Представио је и два пројекта АСД-а - музичко надметање на Дан аустријско-српског пријатељства поводом Едикта о толеранцији између хришћанских вера који је 13. октобра 1781. издао цар Јосиф II и Светосавски бал у Бечу, који се сваке године одржава уочи Дана Светог Саве. Марко Стијаковић је говорио и о томе како је дошло до штампања најновијег издања књиге На трагу Срба у Аустрији, чије је прво издање изашло под насловом На трагу Срба у Бечу.

Проф. др Волфганг Рорбах се осврнуо на историју Срба у Аустрији, нагласивши заједничке позитивне вредности и историјске догађаје који су повезивали аустријски и српски народ. Истакао је да оно позитивно између народа треба стављати у први план, како би се позитивна енергија одржала - нарочито код младих.

Проф. Рорбах је такође објаснио да је за српски народ у Аустрији веома важно да одржава и научи српски језик, јер се тако гради и темељ за успешно савладавање других језика.

На жалост, како истиче проф. Рорбах, данас је код младих Срба проблем што ретко говоре матерњим језиком, а неки се чак и стиде свог језика, што он до сада није могао да примети код других народа - Француза, Британаца, итд.

Објаснио је да Срби нису дошли тек 60-их година XX века у Аустрију, већ 1524. године током битке код Мохача, као и да још од 1683. године у аустријским архивама постоје записи о Србима у Аустрији.

Проф. Рорбах је одржао и предавање на тему Разлика између национализма и патриотизма о којој је писао за најновије издање часописа СПОЈИ!.

„Може се рећи да се патриоте идентификују са својом земљом и својим народом, а при томе не обезвређују друге народе. То значи да они воле своју земљу, али поштују и цене домовину других људи. Националисти са друге стране своју земљу дижу у небеса, а истовремено презиру домовину других људи." - истакао је проф. Рорбах.

На крају свог излагања проф. Рорбах је нагласио да би 2014. година, током које се обележава 100. година од почетка Првог светског рата, требала бити година пријатељства и помирења између аустријског и српског народа, у којој ће се причати о позитивним додирним тачкама оба народа, а не о негативним дешавањима којих је у заједничкој историји ова два народа мање од оних позитивних.

Почасни гости су били мр Герхард Фриц, председавајући градског већа града Инзбрука, и Владимир Новаковић, генерални конзул Републике Србије у Салцбургу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи