Академија поводом десетогодишњице погрома на КиМ

Амбасада Републике Србије у сарадњи са СПКД "Просвјета Аустрија" и Заједницом српских клубова у Бечу, организовала је, 20. марта Академију поводом обележавања десетогодишњице од мартовског насиља, под називом „Погром на Косову и Метохији - никад више".

Амбасада Републике Србије у сарадњи са СПКД Просвјета Аустрија и Заједницом српских клубова у Бечу, организовала је 20. марта, у сали бечког прес клуба Конкордиа, Академију поводом обележавања десетогодишњице од мартовског насиља, под називом „Погром на Косову и Метохији - никад више", јавља за Програм за дијаспору РТС-а Миодраг Мецановић из главног града Аустрије.

Обележавању годишњице овог трагичног догађаја за српски народ, присуствовао је и амбасадор Републике Србије у Аустрији Перо Јанковић.

Беседу о некажњеном злочину и чињеници да последице овог нецивилизованог чина још увек трају одржао је председник СПКД Просвјета Срђан Мијалковић.

Он је нагласио да смо обавезни на сећање, које морамо чувати и преносити млађим генерацијама.

„Погром из 2004. године био је већа рана од оне која нам је нанета 1999. године, када је српско биће било рањено, пошто је извршен злочин над рањеником који није могао да се брани и који је био немоћан", истакао је Мијалковић.

Драматику догађаја којих се сећамо, оснажио је читањем стихова песме Ненада Максимовића, из збирке песама Сачувано од заборава, настале 17. марта 2014. године.

Ученица Анђела Лукић дочарала је сав понос, али и пркос српског народа, рецитујући Пркосну песму Добрице Ерића.

Драматика разарања, етничког чишћења, уништавања цркава и манастира, рушења и паљења, документарно је описана пројекцијом филма Злочин без казне. Убијено је 19, расељено 4500 људи, претучено око 900 особа, спаљено 39 цркава и манастира, уништено 934 куће.

Јелена Крстић, професор певања, наступила је отпевавши неколико косовских песама.

У завршном делу програма, који је водила Гордана Јаничић, стихове Матије Бећковића о Косову, говорили су Марија Павловић и Марко Сарић.

Подсећања ради, у време када су драматични догађаји 17. марта 2014. године почели, тадашњи епископ Епархије рашко-призренске Артемије, боравио је у посети Српској православној црквеној општини Свети Сава у Бечу. Пошто су ститале све страшније вести, владика је отказао своје предавање и хитно отпутовао на Косово и Метохију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи