Проблем регистрација школа на српском језику

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић боравила је у једнодневној посети Вуковару где је разговарала са представницима Заједничког већа општина о проблему регистрације школа које држе наставу на српском језику.

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић разговарала је са представницима Заједничког већа општина у Вуковару о проблему регистрације школа које држе наставу на српском језику и поручила да је неопходно решити питање српског језика у том граду.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, Драшковић је истакла да скоро две деценије нема политичке воље да се региструју школе које држе наставу на српском језику.

"Сматрам да ова тема мора да буде предмет разговора између Хрватске и Србије на наредном састанку међувладиног Мешовитог одбора Србије и Хрватске за националне мањине, који је планиран за 3. и 4. април", изјавила је директорка Канцеларије за дијаспору.

Она је додала да јој је председник ЗВО Драган Црногорац пренео да Влада Хрватске избегава већ две године да именује представнике Срба у четири министарства и да би то такође требало да буде тема за разговор међувладиног Мешовитог одбора.

Драшковић је посетила предшколску установу Дечији вртић Вуковар 2 где се рад реализује на српском језику, и са челницима Вуковара Данијелом Станковић и Срђаном Милаковићем и Управним већем вртића разговарала о финансијским и кадровским проблемима који угрожавају ту установу.

"Веома је важно да се вртић Вуковар 2 не само одржи, већ и да побољша свој рад, као једина регистрована српска институција", закључила је Драшковић.

У оквиру једнодневне посете Вуковару, директорка се састала и са дожупаном у Вуковарско-сремској жупанији Ђорђем Ћурчићем, прочелницом Јадранком Мустапић-Карлић и саветником жупана Гргом Крајином. Састанку су присуствовали и генерални конзул у Вуковару Живорад Симић и конзул Владимир Марјановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи