Солидарност на делу

Француско удружење "Солидарност за Косово" ове зиме је успело да реновира 5 школа захваљујући донацијама бројних донатора, а вредност инвестиције прелази 30 000 евра. За допринос и развој културно-просветне заједнице Косова и Метохије, Канцеларија за верску наставу при Рашко-призренској епархији доделила је организацији Светосавску повељу.

Француска хуманитарна организација Солидарност за Косово наставља успешне хуманитарне акције у српским енклавама на КиМ.

„У октобру смо обилазили школе широм Косова и Метохије и установили да су многе у веома лошем стању, често без основних услова за учење, а поједине нису имале грејање, негде је прокишњавао кров, а у већини тоалети су били неупотребљиви" изјавио је оснивач ове НВО Арно Гујон.

У сарадњи са Рашко-призренском Епархијом која је пратила одвијање радова, реновирање је почело у октобру прошле године и завршило се почетком марта. Ове школе после толико година коначно имају све услове за образовање малишана.

„Увели смо централно грејање и поставили радијаторе у Сувом Долу, урадили нови санитарни блок са тоалетом, водом и струјом у Црквеној Водици, направили нови кров у Лапљем Селу, купили нове клупе и столице у Сушици... Тренутно градимо школску кухињу и трпезарију у Бањама код Сувог Грла" рекао је Арно Гујон.

За допринос и развој културно-просветне заједнице Косова и Метохије, Канцеларија за верску наставу при Рашко-призренској Епархији доделила је Светосавску повељу организацији Солидарност за Косово.

Организација "Солидарност за Косово"

Броји преко 8 хиљада донатора из целе Француске и око 30 волонтера који учествују у раду ове организације. Само у току 2012. године организација је обезбедила 6 конвоја хуманитарне помоћи, летовање у Црној Гори за 40 српске деце са Косова и Метохије и реновирање основне школе Бора Станковић у селу Стража код Гњилана. Солидарност за Косово финансира и хуманитарну канцеларију при епархији Рашко-призренској у Грачаници, од које добијају тачне информације о ситуацији и броју најугроженијих српских породица на Косову и Метохији.

Арно Гујон, оснивач ове организације, одликован је прошле године медаљом краља Стефана Дечанског, а компанија Новости му је 17. децембра 2012. доделила и специјалну плакету за Најплеменитији подвиг године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи