Српски писци са принципом

Протеклог викенда је бечка "Просвјета" организовала две књижевне вечери у Бечу, на којима су се заинтересованој бечкој публици представила два изузетна српска писца Дејан Вукићевић и Владан Матијевић.

Прво вече је одржано 28. фебруара у оквиру Просвјетиног вишегодишњег програма Представљање дела и аутора српске књижевности, под насловом Вече нове српске литературе, сазнајемо од службе за информисање СПКД Просвјета Аустрија.

Пред радозналом публиком, међу којом је било и аустријских гостију (којима је Просвјета обезбедила симултано превођење) аутори су читали најзанимљивије делове из својих књига, а потом дуго одговарали на питања присутних. Присутни гости, међу којима је било више бечких писаца, преводилаца, дипломата и јавних посленика, показали су велике симпатије према књижевницима и њиховом стваралаштву.

Осим о свом раду, аутори су са публиком разговарали и о улози српске културе и уметности у контексту заједничких европских вредности, али и о тешком положају српских стваралаца у матицама, али и расејању. Тема је била и важност превођења дела српских писаца на стране језике, посебно немачки.

Писци су 1. марта учествовали у Просвјетиним Духовним разговорима који се месечно одржавају у простору најстарије српске цркве у Бечу - храму Светог Саве. Тема је била Српска књижевност 2014. - аутори са принципом.

Поред осталог, говорило се и о улози књижевности поводом тема која се намећу ове године - обележавање 100 година од почетка Великог рата, покушаја прекрајања историје кроз литературу, а посебно занимљива је била тема о тешком положају књижевности и књижевних стваралаца у Србији и тешкоћама неговања и очувања српског језика у матицама и расејању, чему је Просвјета врло посвећена.

О писцима

Дејан Вукићевић, мајстор кратке приче, врстан је романописац, аутор многих публицистичких и стручних есеја, водитељ Фонда старе и ретке књиге Народне библиотеке Србије, добитник награда Марија Илић Агапова и Стојан Новаковић. Објавио три књиге кратке прозе: Корота (1988), Алеја бизарних кипова (2002), Омама (2007), постигао велики успех романима Бодило (2005) и Церебрум (2013).

Одабрана дела и награде Владана Матијевића: Прилично мртви (приче, 2000, Андрићева награда), Писац издалека (роман, 2003, НИН-ова награда, награде Златни хит либер и Златни бестселер), Часови радости (роман, 2006), Жилави комади (драме, 2009), Врло мало светлости (роман, 2010, награде Меша Селимовић, Борисав Станковић и Исидора Секулић).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи