Изложбa у част жена

Портрет царице Милице свечано је откривен на изложби "Жене кроз време и нације" канадске сликарке српског порекла Марине Гавански - Зисис која је поводом Дана жена отворена у амбасади Србије у Отави.

Под геслом Истраживање митолошке и културне психе кроз уметност изложено је више од 30 слика и десетак акварела.

Изложбу која приказује жене у различитим улогама, различите старости, раса и култура отворила је отправница послова амбасаде Србије Мирјана Шешум-Ћурчић.

"Прослављајући овогодишњи Међународни дан жена чију су тему Уједињене нације именовале као Једнакост за жене је прогрес за све славимо поштовање, разумевање и љубав према жени, као и економска, политичка и социјална достигнућа жена", рекла је Шешум-Ћурчић.

Гости на изложби били су амбасадори и други чланови дипломатског кора, затим представници канадских државних институција, као и припадници српске дијаспоре.

Обраћајући се присутнима почасна гошћа амбасадорка Индонезије Диене Моехарио најавила је да ће Дан жена бити обележен и посебном свечаноцу у канадском парламенту на којој ће учествовати и Србија.

Најчешће теме из богатог стваралачког опуса сликарке Марине Гавански-Зисис су људи - њихове љубави, снови, тежње, патње. На изложби у амбасади Србије која траје до 10. марта акценат је на женама и њиховом бивствовању и искуству од античких времена до савремености.

"Облицима и бојама покушавам да спојим прошлост и садашњост, истину и реалност, речи и визије, тело и дух", изјавила је Марина Гавански-Зисис.

Она је специјално за ову изложбу насликала две жене чији су лик и дело у српској историји недовољно осветљени, царицу Милицу и њену најмлађу кћер, принцезу Оливеру Лазаревић.

Царица (кнегиња) Милица (око 1335-1405), пореклом од Немањића, била је жена кнеза Лазара Хребељановића са којим је имала три сина и пет кћери, од којих је најмлађа била Оливера (око 1373 - после 1444).

Она је, као залог миру и добрим односима српског и османлијског двора, провела дванаест година у харему султана Бајазита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи