У иностранству 35 бирачких места

На предстојећим изборима за парламент Србије 16. марта гласаће се на 8.262 бирачка места у Србији, као и на 35 бирачких места у 20 држава.

Републичка изборна комисија је, на предлог Министарства спољних послова, одредила 35 бирачких места за гласање у иностранству у 20 држава, а критеријум за отварање бирачког места јесте пријављених најмање 100 бирача.

Бирачка места биће отворена у Белгији, Великој Британији и Босни и Херцеговини - у Сарајеву и Бањалуци.

У Италији ће бити отворена четири бирачка места - у Риму, Милану, Трсту и Вићенци, затим у Либији, Македонији, Норвешкој и Русији.

Држављани Србије који живе у Немачкој бирачко право моћи ће да искористе на шест бирачких места, и то у Берлину, Дизелдорфу, Минхену, Штутгарту, Франкфурту и Хамбургу, што је једно место више него на претходним изборима 2012. године, а у САД на три - Вашингтону, Њујорку и Чикагу.

У Швајцарској ће бити отворена два бирачка места - у Берну и Цириху.

Бирачко место биће отворено у Словенији, затим у Турској - Истамбулу, у Уједињеним Арапским Емиратима - Абу Дабију, у Француској - Паризу и Стразбуру, а у Холандији у Хагу.

У Хрватској ће се гласати у Загребу и Вуковару, у Црној Гори у Подгорици и Херцег Новом, затим у Чешкој Републици и на два бирачка места у Швајцарској - Берну и Цириху.

Први пут од 2004. године - када је Србија признала дијаспори право гласа - биралишта неће бити отворена у Канади, Аустрији и Шведској.

Наиме, амбасаде Србије у Канади и Шведској званично су објавиле да до 22. фебруара, који је био последњи дан за упис у јединствени бирачки списак Србије, није било пријављено довољно бирача за отварање бирачког места.

Исти случај је и с Аустралијом.

Држављани Србије који се нису пријавили за гласање у иностранству своје бирачко право моћи ће да остваре у Србији, у месту пребивалишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи