"Просвјетин" пројекат школе српског језика

Већ другу годину заредом у Бечу се реализује пројекат „Школа српског језика“. У Аустрији иначе нема српских допунских школа а српски језик се изучава само као изборни, неформални предмет.

Познавање матерњег језика је кључни сегмент у очувању српског националног и културног идентитета свуда у расејању, а за СКПД Просвјета Аустрија посебно значајно у Бечу и Аустрији.

Циљ пројекта „Школа српског језика" је мотивисати српску и другу децу која живе у Бечу и пружити им прилику да уче и негују српски језик и културу.

Наставу на српском језику реализују професори српског језика, који имају педагошко образовање и искуство у раду са ученицима.

Имајући у виду чињеницу да огроман број Срба живи у Бечу (по неким проценама преко 150 хиљада), наметнула се потреба формирања српске школе у којој би се српски језик предавао као посебан језик.

Спровођење пројекта „Школа на српском језику" је већ отпочело прошле године. Пројекат је урађен у сарадњи са Владом Републике Србије и суфинансиран је од Канцеларије Владе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Настава се за сада реализује у просторијама Храма Светог Саве у Бечу. Организацију, припрему, набавку потребних наставних учила, уџбеника и приручника, израду дидактичко-методичких материјала, координирају стручњаци Просвјете.

Та врста помоћи СПЦ у Бечу, као и матице, много значи Друштву, али и свима који учествују у пројекту. Осим тога, родитељи снажно подржавају школу, за коју влада велико интересовање. Највећу корист ипак имају наша деца, која најзад могу да се са лепотама свог језика сусрећу и у школи, а не само у породици или при ретким посетама домовини, наглашавају у СКПД Просвјета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи