Кад фотографија проговори

Изложба фотографија Зорана Јовановића Мачка под називом "Романтика наших дана" отворена је 18. фебруара у Културном центру Србије у Паризу. Уметник се на овој изложби представља са 36 радова, израђених на правом фото папиру великих димензија.

Аутор својим објективом хвата скривен човеков немар и равнодушност према оном што га окружује, па се на фотографијама може видети отпад у рекама, крст са гроба у канти за ђубре, али и бескућици, атмосфера током временских непогода или пак свакодневни живот грађана Србије и друго.

У подтексту Јовановићевих фотографија може се препознати део широког образовања које се скрива иза вештине успешног фоторепортера, а та тајна у ствари чини његово дело успешним, односно фотографију речитом, али не распричаном, наративном, стоји у најави.

Фотографију су пратиле предрасуде, али више није спорно да она може да каже више него речи, наводи историчар уметности Саво Поповић и додаје да потпуно разумевајући тај универзални речник Јовановић не пада у замке, не ствара "уметничку фотографију" која би од уметности имала онолико колико има и репродукција.

"Јер, у имитацији нема истинског, нема искрености па тиме ни суштине", каже Поповић.

Биографија

Зоран Јовановић Мачак рођен је 1962. године у Панчеву, а професионално се бави фотографијом од 1981. Статус слободног фотографа му је омогућио да рашири сарадњу са многим дневним и илустрованим листовима широм Југославије, у којима објављује атрактивне репортажне фотографије. Шест година је провео радећи на филму где стиче раскошно искуство као филмски фотограф. Управо овај део каријере и снимци које је "ухватио" и овековечио отворили су му врата светских новинских агенција као што су Ројтерс, АП и Сигма. Стални је сарадник дечје фондације УНИЦЕФ. Од 1994. године је стално запослен у дневном листу Вечерње новости, у којем и данас ради као фотограф-репортер.

Члан је професионалних удружења УНС (Удружење новинара Србије), НУНС (Независно удружење новинара Србије) и УФОС (Удружење фотографа Србије), као и уметничког удружења УЛУПУДС (Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије) и Удружења филмских радника Србије.

Добитник је више домаћих и светских признања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи