Музиком и стиховима обележили Сретење

Мултимедијалним програмом у којем су доминирале поезија и музика, група пештанских уметника је на себи својствен начин обележила троструки српски празник.

Упознавање становника Будимпеште свих националности са српском поезијом и музиком, мотив је који је групу ентузијаста из главног града Мађарске подстакао да по други пут у року од месец дана организују двојезично мађарско-српско уметничко вече. Недавно је то било у познатом клубу Прстен у центру Будимпеште, док су се прошле суботе, на Сретење, уметници и њихова верна публика окупили у простору музичког клуба Орфеус, на Тргу Бакач, у непосредној близини познате пешачке Улице Радаи, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Јована Вукосављевић из Будимпеште.

Српски и мађарски љубитељи поезије и музике имали су прилику да уживају у стиховима песника Драгана Јаковљевића, насталим у протеклих десетак година. Романтичним звуцима гитаре били су проткани и његова интерпретација, а и наступ књижевног преводиоца Јаноша Соморе. Он је посетиоцима најпре говорио о свом доживљају Јаковљевићевих песама које је превео на мађарски језик, а затим је и сам прочитао неке од њих.

Специјална гошћа овог програма била је вокална солисткиња Катарина Јеремић. У пратњи мађарских музичара, извела је неколико хитова српске забавне музике, који су познати и публици у овој земљи. Катрина је трећа година БМЕ гимназије у Будимпешти и својим музичким интерпретацијама доприноси успеху програма које приређује српска заједница у Мађарској.

Према речима организатора Атиле Зубаља, циљ српско-мађарских уметничких вечери је постигнут, јер су многобројни посетиоци ових места на овај начин имали прилику да се упознају са српском писаном речју која настаје у њихвој средини, а и да кроз универзални језик музике на тренутак осете дух суседног Балкана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи