Фондација "Три прста"

Група младих Срба из Чикага основала је интернет-фондацију за помоћ угроженима у родном крају. Повезани су са друштвеним мрежама, па је вероватноћа да неко прочита и помогне многоструко већа.

Група младих Срба из Чикага основала је Фондацију и друштвену мрежу на интернету Три прста (Three Fingers Foundation), помоћу које на једноставан начин сви заинтересовани могу да упуте помоћ социјално угроженима у отаџбини. Преко сајта фондације, наиме, могуће је у трену, код куће, било где у свету, потпуно безбедно, без одласка у банку и давања скупе провизије, путем платне картице да се новац пошаље некоме у Србији.

Фондација је званично регистрована у Сједињеним Америчким Државама. Моћни Мајкрософт, на чијим је серверима постављен сајт, препознао је значај и намену фондације, те је све услуге за Три прста пружио - бесплатно.

"На интернет-страницама дневних листова из Србије, нарочито Вечерњих новости, Срби који живе у Америци читали су потресне судбине људи, породица, у отаџбини, који веома тешко живе и потребна им је помоћ", каже Лајковчанин пореклом, Милош Павловић, извршни директор Фондације Три прста.

"Да би некоме уплатили новац, потребно је да знају број рачуна, оду у банку, попуне формулар, чекају у реду и дају провизију од чак 50 долара таксе за пренос средстава, а успут изгубе најмање сат времена. Да би се то све избегло, осмислили смо интернет-портал преко кога се новац једноставно, без накнаде, уплаћује ономе коме је преко потребан.

Уз то, истиче Павловић, сајт Три прста аутоматски је повезан са Фејсбуком и другим друштвеним мрежама, тако да свака активност чланова буде истог момента објављена и на њима. На тај начин, апсолутно се, каже, онемогућава било каква евентуална злоупотреба.

"Замишљено је да на сајту фондације свако ко се у њу учлани може да формира групу намењену особи којој је у Србији потребна помоћ, објасни проблем, социјални статус, животну причу", каже Павловић.

"Група се аутоматски поставља и на Фејсбук и друге друштвене мреже, тако да се вероватноћа да то неко прочита и помогне многоструко увећава.

Приликом уплате, новац би стизао на рачун Три прста, а потом одмах упућен огранку фондације у Србији. Активисти Три прста у отаџбини помоћ би доделили ономе коме је упућена. Павловић објашњава да ће на свакој групи која се формира на сајту, односно Фејсбуку и другим мрежама, моћи да се остави коментар, критика, примедба, упозорење и обавештење о евентуалној злоупотреби средстава. Ако се злоупотреба докаже, та група се гаси, а новац се одмах враћа ономе ко је уплатио.

"Сматрамо, међутим, да је сајт, поред потпуне заштите личних података, одлично осигуран од таквих злоупотреба и да је могућност да се то деси сведена на апсолутни минимум", каже Павловић.

Да би неко постао члан фондације мора да остави све податке и број мобилног телефона на који ће му бити послата шифра за приступ сајту. Уз то, неопходно је да потенцијални члан има одређен број пријатеља на свом фејсбук-профилу.

За кратко време, сајт Три прста до сада је видело више од 2.000 посетилаца широм света. Прве уплате, засада, стигле су из Америке, Канаде и Пољске, за Лазара Ришара из Сомбора, који живи у изузетно тешким условима, и Сању Пешић, из Трстеника, за одлазак на операцију на Кубу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи