Концерт хорске музике у Цириху

У грчкој православној цркви Свети Димитрије у Цириху, 9. фебруара, одржан је концерт источноевропске хорске музике. Хор "Херувим" предводила је Оливера Секулић - Барац, а учешће је узело деветнаест хорских певача из Србије и Швајцарске.

У првом делу концерта представљена су дела духовне музике написана на црквенословенском језику, изузев дела Аксион естин (Axion estin) који је на грчком, а други део концерта је био посвећен традиционалној музици Балкана.

Концерт је почео композицијом Отче наш Николаја Н. Кредова. Током вечери чуле су се композиције из 15, 19. и 20. века, чији су аутори српски, руски, бугарски, естонски и један непознати византијски композитор, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Драгана Влаисављевић из Цириха.

Од српских композитора највише су се чуле композиције Стевана Стојановића Мокрањца Иже херувими, Тебе бога хвалим и Пету руковет Из моје домовине, затим Покајничка молитва-псалам 6 Владимира Милосављевића у извођењу хора и солисте Ђорђа Томића. Од руских композитора чуле су се песме Архангелског, Рахмањина, Бортњанског и Азевог, од бугарских Во царствији Твојем од Христова, где се као солиста представила Јасмина Стојковић.

Наступили су сопрани Светлана Адамовић - Егли, Александра Анђелковић, Милица Радивојевић, Адела Растодер Филиповић, Јасмина Стојковић, алтови-Јелена Чворо, Софиа Маено, Јасмина Матијевић, Јелена Мирков, тенори-Бојан Драгојевић, Дејан Ивановић, Игор Маринковић, Јовица Миловановић, Марко Пешић, баритони- Андрија Пантовић, Миленко Секулић, Ђорђе Томић, Милош Зарић, под диригентском палицом Оливере Секулић Барац.

Концерту су присуствовали представници цркве Успенија Пресвете Богородице у Цириху протојереј др Мирослав Симијоновић и јереј Бранимир Петковић, вицеконзул Генералног конзулата РС у Цириху Предраг Мандић, доктор теологије Петар Витвер, професорка допунске наставе на српском језику Милица Крстић, представник СКС Швајцарске Мира Јовановић и многи други.

„Одушевљен сам квалитетом и професионалношћу певача, као и храброшћу њиховог вође и диригента Оливере, захваљујући којој је вечерас не само наша дијаспора, него и читава Швајцарска, могла да ужива у источноевропској музици", изјавио је за РТС после концерта вицеконзул Предраг Мандић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи