Признање уреднику српских новина из Будимпеште

Главном и одговорном уреднику "Српских недељних новина" из Будимпеште Драгану Јаковљевићу уручена је Плакета за изузетан допринос развоју пријатељских односа Србије и Мађарске и за чување националног и културног идентитета српске заједнице у тој земљи.

Дрган Јаковљевић је први добитник Плакете парламентарног Одбора за дијаспору и Србе у региону, а ова одлука је донета једногласно.

Како се наводи у саопштењу Одбора, Јаковљевићу је признање уручено и због доприноса у зближавању матичне државе и Срба у Мађарској, као и за професионално и правовремено информисање.

Признање Јаковљевићу уручио је председник Одбора Александар Чотрић, који је истакао да су Срби који вековима живе на тлу данашње Мађарске, спона између две суседне државе и да су пружили значајан допринос формирању става Мађарске да снажно подржи Србију на путу европских интеграција.

"Број Срба између два последња пописа становништва повећан је за скоро 7.000, у чему видим и заслугу гласила Самоуправе Срба у Мађарској - Српских недељних новина, које су извештавањем доприносиле доприносиле развијању српске националне свести код наших сународника у Мађарској", рекао је Чотрић.

Он је навео да је Јаковљевић обликовао Српске недељне новине као информативно гласило, које извештава о раду Самоуправе Срба у Мађарској и других српских организација, СПЦ, Српске гимназије Никола Тесла у Будимпешти, али и као медиј који пружа корисне савете, сервисне информације, подучава, упознаје са прошлошћу и повезује људе с обе стране границе.

Захваљујући на признању, Јаковљевић је рекао да је то подстрек за њега и целу српску заједницу у Мађарској и да их охрабрује сазнање да имају подршку из матице, посебно из највишег законодавног тела.

Српске недељне новине, под садашњим именом, излазе пет година, односно од 7. маја 2009. године и наследник су Српских народних новина, покренутих 1991. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи