Славка Драшковић: Искључивост нас је скупо коштала

„Искључивост нас је скупо коштала и због тога Срби у Црној Гори треба да учествују у свим друштвено-политичким активностима Црне Горе како би постали значајнији чинилац", изјавила је Славка Драшковић, директорка Канцеларије Владе за дијаспору и Србе у региону у Херцег Новом и позвала Србе у Црној Гори на јединство.

Током тродневног боравка у Црној Гори, директорка Славка Драшковић састала се са представницима српских партија у Скупштини Црне Горе, председником Нове српске демократије Андријом Мандићем, замеником председника Социјалистичке народне партије Василијем Лалошевићем и председником Народне странке Предрагом Поповићем, саопштава Владина Канцеларија за дијаспору.

"Само јединственим наступом Срби у Црној Гори могу да решавају два главна проблема а то су да буду конститутивни народ и да се уставно дефинише употреба српског језика", изјавила је Славка Драшковић.

Срби нису и не могу бити национална мањина била је основна порука коју су директорки упутиле српске организације и српске политичке партије.

Приликом посете српским организацијама у Подгорици, Бару и Херцег Новом, разговарало се о уставном дефинисању српског језика и ћириличког писма, културно-просветној аутономији и слободи медија на српском језику.

"За мање од 10 година број оних који се служе српским језиком опао је за 20 одсто, што представља преседан у свету. Ако се узме у обзир да на простору Црне Горе није било насилних масовних миграција, ова чињеница тражи своје објашњење и активно учешће свих политичких чинилаца", изјавила је Драшковић.

У Црној Гори према попису становништва из 2011. године живи 620 хиљада становника, од чега 178 хиљада или 28 одсто чине Срби. На попису 2003. године, било је 3 одсто више Срба, односно 198 хиљада. Према последњем попису у Црној Гори нема већинске нације, јер се око 45 одсто пописаних изјаснило као Црногорци, а на попису из 2003. године било их је за проценат и по мање, пише у саопштењу Канцеларије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи