Лакше је са мађарским пасошем

Од 2011. године више од 120 000 грађана Србије затражило је и мађарски пасош. Реч је махом о грађанима мађарске националности, али и о неколико хиљада војвођанских Срба, који на овај начин решавају проблеме свог боравка и ангажовања на Западу.

Пасош Мађарске је последњих година све популарнији међу житељима Војводине. Од како је влада у Будимпешти почетком 2011. године поједноставила процедуру за стицање држављанства, више од 120 000 грађана Србије, односно Војводине, затражило је и други пасош.

Око две трћине подносилаца захтева, већ је стекло мађарско држављанство. Реч је махом о грађанима мађарске националности, али и о неколико хиљада војвођанских Срба.

Најважнији услов за добијање мађарског држављанства је доказ да су преци подносилаца захтева рођени на територији некадашње Аустро-Угарске и то до 1921. године. Услове испуњавају и они чији су преци рођени у Бачкој, од 1941. до 1945. године, када је приликом поделе Југославије она припала тадашњој Мађарској.

Осим ова два услова, од кандидата се захтева и средњи ниво знања мађарског језика.

Превасходни мотив оних који се одлучују за два пасоша је егзистенцијалне природе, иако мало њих то јавно признаје. По добијању мађарске путне исправе, грађани Србије ретко одлучују да живот наставе у овој земљи, већ посао траже у земљама Европе, с обзиром на то да држављанима Мађарске нису потребне радне дозволе у остатку Европске Уније. Велики број грађана Србије на овај начин решава проблеме свог боравка и ангажовања на Западу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи