У част Светог Саве

Светосавска академија одржана је у бечком Акцент театру, а обележавање Дана Светог Саве настављено је предавањем о Законоправилу Светог Саве, једном од првих правних европских докумената.

У препуној сали бечког театра Акцент у организацији Црквене општине Светог Саве, уз подршку СПКД Просвјета Аустрија, одржана је Светосавска академија, ове године у знаку деце и младих, музике и театра, јавља јавља Служба за информисање Просвјете из Беча.

Присутне је поздравио архијерејски намесник, протојереј ставрофор Крстан Кнежевић, а Академији је присуствовао и амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић, као и многи гости из јавног живота српске заједнице у Бечу.

После традиционалног резања славског колача, овогодишњу Академију отворио је Мали хор Просвјете извођењем Химне Светом Сави. Светосавску беседу одржао је отац Драго Вујић из цркве Васкрсења Христова, а онда су малишани вођени музичким педагозима Видом Симић и Јеленом Крстић наставили са извођењем песама Здравица и Кад си срећан.

Публика је потом могла да ужива у гласу уметнице и чланице Просвјете Јелене Крстић, која је извела сплет традиционалних српских песама.

Вече је зачинила премијера комада Принц Растко, по тексту Милована Витезовића у извођењу младих глумаца из позоришта Папилон које је водила и припремала Виолета Стевановић.

На крају програма додељене су Грамате заслужним члановима Црквене општине.

Поводом Савиндана, а у оквиру традиционалних Духовних разговора који се одржавају сваке прве суботе у месецу, СПКД Просвјета Аустрија организовала је предавање и дискусију на тему Законоправило Светог Саве кроз векове.

Предавачи су били гости из Београда, чланови струковног удружења правника Номоканон, а публика је после предавања активно учествовала у дискусији на задату тему, јавља Просвјета из Беча.

Централна тема предавања и разговора, био је значај тог, како су предавачи истакли, првог српског устава, који је у историјском европском контексту, био један од првих правних докумената уопште.

Вишевековно поштовање и трајање Законоправила у српској Цркви, које је у себи садржало одреднице које су уређивале део црквеног, али и световног живота у Србији тога доба, значајно је као један од елемената континуитета српске државности кроз векове, чинећи својеврсну спону између средњовековне царевине и дугог процеса успостављања модерне српске државе.

Чуле су се замерке на рачун оних који нису омогућили процес приређивања и превода Законоправила на савремени српски језик.

Врхунски стручњаци, одлична атмосфера, искричав али културан разговор, то су елементи који чине ову култну манифестацију бечких Срба значајном, пише у саопштењу Просвјете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи