Право на истину

Савез Срба у Шведској је, подстакнут медијским нападима на шведске новинаре који непристрасно и објективно пишу о ратним догађањима на простору бивше СФРЈ, упутио писмо јавности у коме тражи - право на истину.

Савез Срба у Шведској је, подстакнут медијским нападима на шведске новинаре који непристрасно и објективно пишу о ратним догађањима на простору бивше СФРЈ, објавио писмо на својој веб страници и послао на адресе најтиражнијих новина у Шведској. У писму, названом Право на истину, чланови Савеза указују на дуго и неаргументовано писање у шведским медијима о ратним трагедијама у бившој СФРЈ и нападима на оне који то не чине.

„Свједоци смо ипак да се на саму појаву научног приступа проблематици и болним темама само појачавају притисци и напади чак и на професоре шведских универзитета који свој високи и цјењени положај нису добили навијајући за неку страну у међународним сукобима. Kjell Magnusson са Упсала универзитета и Lennart Palm из Гетеборга су последње жртве необјективне медијске кампање", пише Савез.

Иако је од свих ратова можда најгори онај грађански, који је и нас задесио,  може се рећи да су жртве сви а да се последице осећају и данас. Наша је обавеза да васпитавамо децу да буду добри и поштени људи, да чувају своју традицију, али и да им не преносимо мржњу и злу крв, наводи се у писму.

"Ако желите да вас поштују, поштујте и ви друге. Ако заступате демократију, допустите и другима да кажу шта имају. Ако желите да ваше рјечи имају тежину немојте их базирати на "познатим чињеницама", "добро обавјештеним или анонимним изворима", "новинским агенцијама" или "према казивањима свједока" јер свега тога има и на другој или трећој страни. Ако заиста желите да схватите суштину онда водите дијалог а не монолог", стоји у писму Савеза Срба у Шведској.

Писмо завршава жељом за међусобним поштовањем и разумевањем које ће допринети бољитку свих.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи