Каске: Залажемо се за ниже станарине и боље образовање

Аустријска Радничка комора је специфична организација која заступа интересе радника из Аустрије, али и радника из других земаља. Не треба је мешати са аустријским радничким синдикатима, а чланство је обавезно за све запослене у Аустрији.

Радничка комора Аустрије се бори за права више од 3 милиона радника, не само из Аустрије, већ и оних који су дошли из свих крајева света. О томе како српски радници остварују своја права у Аустрији и Бечу, говорио је председник Радничке коморе Аустрије Рудолф Каске.

"Највећи изазови за Радничку комору и мене лично су три велике теме. Једна тема је рад, друга становање по приступачним ценама, а трећа је образовање. Наравно да се све ово односи и на бројне мигранте и људе са миграционим коренима", каже Каске.

Господин Каске истиче да су многи у Аустрији упознати са тим да је Беч највећи српски град изван Србије и да је због тога важно питање и за Србе у Аустрији и становање по приступачним ценама и наравно образовање деце.

"Ми се залажемо за смањење станарина, за ниже режијске трошкове као и за то да провизију убудуће плаћа онај који изнајмљује стан како би се побољшао положај запослених са српским коренима. Што се тиче образовања, ту се залажемо да деца што раније, већ у вртићу, кроз игру почињу са процесом учења за будућност. Ту смо успели да издејствујемо да Савезна влада у наредне четири године издваја по 100 милиона евра годишње за то предшколско образовање", каже Каске.

У марту су избори за Радничку комору, а да ли мигранти имају право гласа и колико је значајно да се и они укључе?

"Наравно да на изборима за Радничку комору и мигранткиње и мигранти имају право гласа, да одлучују и од велике важности је да искористе то своје право и тиме утичу на одлуку каква ће бити политика Радничке коморе у наредних пет година", истакао је Каске.

Радничка комора Аустрије помаже запосленима и наравно мигрантима да остваре своја права у области рада, заштите потрошача, пореза и повраћаја једног дела пореза на плате. Питање квалификованости радне снаге је стална брига, нарочито за мигранате како би се што боље уклопили у аустријско друштво и привреду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи