Французи снимају филм о Србима на Косову

Екипа француских репортера из Париза боравила је на Косову са циљем да снима документарни филм о животу у српским енклавама и манастирима. Главна нит репортаже прати Оца Илариона, игумана манастира Драганац на Косову.

Снимање документарног филма у српским деловима Косова и Метохије је завршено и то у манастиру Драганац, а филм ће бити приказан на француској телевизији на пролеће, саопштено је из организације Солидарност за Косово.

Како је наведено, екипа француских репортера из Париза дошла је на Косово са циљем да снима документарни филм о животу у српским енклавама и манастирима, а главна нит репортаже прати оца Илариона (Растка Лупуловића), франкофона и бившег глумца који је постао игуман манастира Драганац на Косову.

Они су посетили Грачаницу, Призрен, Брезовицу, Штрпце и Косовско поморавље. У свим селима причали су са тамошњим живљем, снимали сведочења становништва о тешким временима али и о лепим тренуцима, о свакодневном животу...

Директор организације Солидарност за Косово и организатор документарног филма Арно Гујон рекао је да ће се, захваљујући документарном филму, сународници у Француској упознати са Србима са Косова и Метохије и тако увидети да упркос тешким приликама у којима живе, нису толико различити и да их много тога повезује.

Према његовим речима, то је, такође, начин да се јавност саосећа са тим породицама и монасима и да их подстакне да им помогну.

Француски репортер Венсан Ишо рекао је да се са ситуацијом на Косову упознао у децембру прошле године као волонтер у француској хуманитарној организацији Солидарност за Косово и да је био, како је наведено, шокиран због тешких услова живота у енклавама и импресиониран понашањем и улогом монаха у тој средини.

''Одмах сам имао жељу да нешто лично учиним и убрзо се родила идеја о снимању документарног филма'', рекао је Ишо, а наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи