Славка Драшковић у Македонији

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић разговарала је у Македонији са министром спољних послова Николом Попоским о положају српске заједнице у овој држави и o Meђудржавном споразуму о заштити националних мањина.

Било је речи о прекограничној сарадњи на пољу економских пројеката за шта су обе стране показале интересовање. Такође, разговарали су и о обележавању стогодишњице Првог светског рата.

Она се састала и са замеником министра културе Македоније Драганом Недељковићем са којим је разговарала о заштити српских историјских и културних споменика у овој држави. О проблемима који се тичу образовања и могућности да се српски језик појави као изборни у школском плану и програму, др Славка Драшковић разговарала је са директорком Агенције за мањинске заједнице Весном Бабић.

У оквиру посете Македонији, она се најпре састала са руководством Демократске партије Срба у Македонији Иваном Стоилковићем и Гораном Стојковићем.

Директорка је позвала македонски државни врх на Регионалну пословну конференцију Србија - Срби у региону, коју ће Канцеларија организовати у мају месецу.
 
„Срби у Македонији су везивно ткиво наше две државе. Намеравамо да заједно јачамо економске, културне и све друге везе Србије и Македоније, којима предстоји широка сарадња на заједничком путу ка европским интеграцијама", нагласила је др Славка Драшковић.

Директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић присуствовала је 26. јануара Свечаној светосавској академији у Скопљу, саопштила је Канцеларија за дијаспору.

Она се у оквиру службене посете Македонији састала са представницима српске заједнице и присуствовала светосавским свечаностима у Тетову.

Према последњем попису становништва из 2002. године, у Македонији живи 36 хиљада Срба, концентрисаних углавном у Скопљу и Кумановској долини. У односу на попис из 1994. године, забележено је осам хиљада мање припадника српског народа.

Међутим, према проценама српских асоцијација, које се позивају на податке МУП Македоније да је у периоду од 1994. до 2002. године Србима додељено 17 хиљада држављанстава, Срба има више од 61 хиљаде, наведено је у саопштењу.

Директорка Канцеларије борави у Македонији, у периоду од 25. до 28. јануара 2014. године.  

Светосавској академији у Скопљу присуствовали су премијери Србије и Македоније Ивица Дачић и Никола Груевски. Они су том приликом поручили, а поводом Дана српске заједнице у Македонији, да грађани две земље треба да раде на добросуседским односима. 

Пре свечане академије, Дачић и Груевски имали су билатерални састанак где су договорили интензивирање економске сарадње Македоније и Србије и унапређење добросуседске политике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи