Славка Драшковић: Безбедност Срба приоритет

Сумирајући рад и резултате Канцеларије за дијаспору и Србе у региону у 2013. години, директорка Канцеларије др Славка Драшковић, огласила се саопштењем за јавност које у целости преносимо.

Током претходне године директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, др Славка Драшковић, уложила је вишеструке напоре да питање положаја и права Срба у региону и посебно безбедности Срба у Хрватској стави у први план.

„Мојим доласком почело је јавно и гласно да се износи да је питање Срба у региону, а посебно у Хрватској, веома тешко, па и критично, и да ту мора нешто да се уради. То питање стављам у први план, aли морам да кажем да то није лако, с обзиром на то да решавамо и питање Косова, и европских интеграција, и економску ситуацију у Србији", рекла је Драшковић.

„Поред безбедности, веома је значајно да се успостави  економска сигурност и одрживост Срба у региону. Влада Србије ради на програму економске помоћи Србима у Хрватској а Канцеларија Владе коју водим суфинансира пројекте Срба у региону који доприносе економском оснажењу српских заједница. Посебно смо се ангажовали на томе да нађемо фондове ЕУ у који можемо као ресор Владе да се укључимо заједно са организацијама Срба из региона. Сада када смо их нашли предстоји рад на пројектима. Посебно треба добро да се ураде пројекти прекограничне сарадње како би се оснажиле организације Срба из региона тако да вуку средства из ЕУ-фондова за економски развој српских заједница", рекла је директорка Канцеларије.

„Управо смо успешно организовали и завршили Прву економску конференцију матице и дијаспоре, са више стотина укључених привредника из дијаспоре и потписаним протоколима са локалним самоуправама о посебним условима за инвестирање и пројектима који се нуде дијаспори. Предстоји нам у наредној години велика Прва економска конференција матице и Срба у региону" најавила је Славка Драшковић.

Очекујем да се Канцеларија Владе коју ја водим у наредној години бави највише економским питањима и када је реч о региону. Биће тако уколико будемо са владама земаља у региону имали више конкретних резултата на решавању отворених питања српског народа у тим земљама као што ми је обећано свуда у разговорима са њиховим званичницима", рекла је Драшковић, и додала да је последњи инцидент у Хрватској када су поново лупане двојезичне табле био пре десетак дана, али да очекује миран период празника. „Прошле године се 1. јануара  десио инцидент, у новогодишњој ноћи непознати починилац разбио је стакло на просторијама СКД "Просвјета" у Книну, али верујем да је сада хрватска држава спремна да предупреди овакве екцесе", рекла је она.

Желим да српски народ где год да живи проведе Божићне и Новогодишње празнике у миру у топлом дому са својим најмилијима и да им идуће 2014. буде много боља година од свих година протекле деценије, далеко боља. Са своје стране, ми у Влади Србије радићемо максималним напором и свом својом снагом да развијемо програме за Србе у региону и дијаспору и да се унапреди и ојача њихов положај, економски, политички и сваки други. ", истакла је Драшковић.

Она је на крају додала да  у региону живи 2.140.000 Срба, плус још око 4.000.000 у дијаспори и да су они нераздвојан део српског националног бића. „Дијаспора и матица треба да се посматрају заједно, ми смо једно исто национално биће, Срби, ма где да живимо. Србија треба да рачуна на српски народ широм света а позивам све Србе из региона и из дијаспоре да рачунају на нас у матици, а нама у Влади Србије, да се обрате за сваки програм и задатак од националног интереса на коме можемо заједно да радимо за нашу Србију", рекла је директорка Канцеларије и пожелела свим Србима ма где да живе, успешну и срећну 2014. годину.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи