Пословна конференција - Србија и дијаспора

Пословна конференција – Србија и дијаспора одржана је 23. децембра у Сава Центру у Београду. Скуп је отворила директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић.

У свечаном делу Конференције присутнима се обратио председник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и др Славка Драшковић, директорка Канцеларије Владе Републике Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и др Миленко Џелетовић, са темом „Заокрет у економској политици према страним инвеститорима и пословној дијаспори, представљање Закона о страним улагањима" .

Председник Савеза Срба у Аустрији Зоран Алексић сматра да је потребно веће политичко ангажовање Срба, који чине значајан удео у становништву Аустрије.

Он је, на обраћање премијера Ивице Дачића на конференцији "Србија и дијаспора", у којем је говорио о непостојећем учессћу Срба у политичком животу у срединама у којима живе у дијаспори, рекао да се то "буквално" односи на Аустрију али и многе друге земље у Европи у којима је ситуација иста.

Савез и Заједнице српских клубова у покрајинама баве се управо питањем зашто Срби немају своје представнике у политичком животу Аустрије, рекао је он Танјугу.

"Покушавамо да "извучемо" на површину људе који би се ангажовали политичким радом, али они траже заузврат подршку. Док год не покажемо да ми, којима је то у интересу можемо да анимирамо већи број људи који ће стати иза кандидата српског порекла, које год партије, нећемо успети да се боље политички артикулишемо, нити ћемо бити озбиљно схваћени јер су наши резултати на изборима поражавајући", нагласио је Алексић.

Он је указао да је у Бечу, на пример, сваки десети становник српског порекла и да би зато требало да Срби имају већи број одборника у градској скупштини него грађани турског порекла, али би, како је додао, сада успех био имати и макар једног.

Алексић је уједно констатовао да је можда проблем ссто би сви желели одмах да уђу у покрајинске скупштине, а не крећу од општинског нивоа.

Према његовим речима потребно је да се крене са локалног нивоа, да се у одборима сазре и конкурише потом за виши ниво.

"Овако нећемо никада имати критичну масу за представника на некој већој позицији", поручио је Алексић.

Потписан споразум "Запослимо Србију"

Посебан део конференције је посвећен пројектима општина и градова. Споразум „Запослимо Србију", чији је циљ повезивање дијаспоре са локалним самоуправама, потписан је у оквиру пословне конференције „Србија и дијаспора" у Београду.

Представници градова и општина Крушевац, Ниш, Пожаревац, Ужице, Нови Сад, Петровац на Млави, Неготин, Љубовија и Трстеник и директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором Славка Драшковић потписали су споразум уз присуство представника дијаспоре из више земаља света.

Дијаспора жели у парламент

Српска дијаспора није задовољна односом са матицом а желела би и да има представнике у српском парламенту, рекао је на конференцији председник Скупштине дијаспоре Срба у региону Драган Станојевић.

Срби у расејању имају предлоге за измену Закона о дијаспори и желели би да председник Владе Србије, Ивица Дачић, што пре организује састанак са њима, како би га упознали са својим проблемима.

Представници дијаспоре би, такође, желели да упознају премијера и са другим захтевима и да од њега чују шта је могуће од њих остварити, казао је Станојевић и поновио и овом приликом да је и даље један од предлога да дијаспора добије своје представнике у парламенту.

Он је нагласио да је тачно да постоје проблеми и расколи у дијаспори, али, како је оценио, и држава мора да покаже добру вољу и да помогне дијаспори да се боље организује.

Према његовом мишљењу, бројне бирократске процедуре отежавају долазак инвеститора у Србију, и зато је потребно "створити тим у Србији који би се бавио препознавањем економскх пројеката".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи