Враћање 20.000 станова Србима?

У Федерацији БиХ усваја се закон којим се решавају стамбени проблеми протераних Срба. Само у Сарајеву је 5.000 отетих стамбених јединица.

Посланици Представничког дома Парламента Федерације БиХ изгласали су Предлог закона који предвиђа враћање станова ранијим власницима, чак и у случајевима у којима су садашњи станари стекли станарско право. Сада се очекује да се закон потврди у Дому народа ПФБиХ. Тако се, усвајањем овог закона, након 20 година, коначно може очекивати враћање станова пре свега Србима који су живели у БиХ а који је данас ентитет Федерација, и који су протерани и остали без своје имовине.

Процена из Удружења протераних Срба из ФБиХ је да на подручју целе Федерације има око 20.000 српских станова који су у рату отети и отишли у руке Бошњака.

"Само је у Сарајеву око 5.000 станова чији су власници Срби, а да ни после рата нису враћени. Било је много примера лажирања папира и преписивања станова без сагласности власника", наводе у Удружењима протераних Срба.

Према Предлогу закона, за садашње станове који су наочиглед јавности отети или просто присвојени, предвиђено је давање станова у замени.

У десет година их треба обештетити све, с тим што ранији власник поновно и фактички улази у посед стана само кад заменским станом буде збринут садашњи станар - наводи се у Предлогу закона. Нови замењени станови су предвиђени у величини коју ће диктирати број чланова домаћинства.

На седници су безуспешно предлагани амандмани на овај закон, који су такође предвиђали заменске станове, али не садашњим станарима, већ изворним власницима.

Закон такође у једном делу третира и тзв. војне станове, које потражују официри бивше ЈНА, који су у њима боравили до рата у БиХ. Предвиђено је да Федерација новчано обештети официре, ако у међувремену нису решили стамбено питање.

Јово Јањић, председник Демократске иницијативе сарајевских Срба, каже за „Новости" да ће према овом закону, практично бити награђени људи који су заузели српске станове.

"Јавност мора да зна да су Срби станове у Сарајеву, али и у целој ФБиХ, у рату напуштали како би спасли живу главу. Неки су чак и уцењивани да за мизеран новац продају имовину да их не ликвидирају", истиче Јањић.

С друге стране, Велимир Кунић, посланик СНСД у Парламенту ФБиХ, каже за Новости да се поменутим законом коначно креће у решавање питања српских станова одузетих у рату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи