Србима у Хрватској, Словенији и Албанији најтеже

Срби у Хрватској, Словенији и Албанији налазе се у најтежем положају и према њима треба усмерити помоћ и пажњу матице, заједнички је став учесника 17. седнице Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Републике Србије.

Подсећајући да је на дневном реду последње овогодишње седнице Одбора био Годишњи извештај Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, председник тог скупштинског тела Александар Чотрић је истакао да су се и Канцеларија и Одбор у овој години највише посветили положају Срба у суседним земљама.

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а Чотрић је рекао да су се и Канцеларија и Одбор фокусирали на 8 земаља што бивше Југославије, што оних земаља са којима се наша земља граничи, јер у њима живи око 2 милиона наших сународника и њихов положај није задовољавајући.

"Сасвим је логично да смо се у протеклој години сви заједно трудили око тих проблема који ће бити наша обавеза и у наредној години. Циљ ће нам бити пре свега да зауставимо опадање броја Срба у тим земљама", рекао је Чотрић, поручујући да ће Србија свакако помоћи да Срби сачувају свој идентитет, као и да изграде квалитетне и свестране односе са институцијама матичне државе.

Славка Драшковић, директорка Канцеларије, оцењујући рад овог владиног тела у 2013. години као веома успешан, нагласила је да се највећи део њиховог ангажмана односио на јачање сарадње са дијаспором и успостављање међусобног поверења.

"Направљен је један нови однос према Србима у региону, тако да они сада заиста могу да очекују једну транспарентну и јаку политику државе Србије у односу на њих, њихов положај и статус", подвукла је Драшковићева говорећи за наш Програм.

Подсећајући да је Канцеларија ове године донела Акциони план за наступање државе према дијаспори и Србима у региону, Драшковићева је нагласила да је то први документ те врсте и да ће он у наредној години бити спроведен у дело. Тај план се пре свега односи на низ веома конкретних и важних активности, почев од јачања институционалних веза са дијаспором и Србима у региону.

Члан Одбора и предесдник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта је поручио да ће главни циљ у наредној години бити да се коначно сазове посебна седница Скупштине Републике Србије на којиј би се расправљало о кршењу људских права избеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана са подручја Хрватске и Босне и Херцеговине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи