Посебан дан за Србе у Гетеборгу

Срби у Гетеборгу окупили су се у парохијској цркви Свети Стефан Дечански, да литургијом обележе свој славски дан. Том приликом епископ британско-скандинавски Доситеј, изненадио је све присутне јер је, посебним чином, оца Немању произвео у проту.

Срби, ма где живели, славе свога свеца, крсну славу, колач се сече... Жито, вино и свећа - то је слава и обележава се баш тог дана, док гости могу да долазе и наредних дана, обично за викенд, јер послодавци у иностранству недозвољавају нерадни дан домаћинима за крсну славу.

Недавни боравак у Шведској, у парохији Свети Стефан Дечански у Гетеборгу, екипа Програма за дијаспору РТС-а искористила је и за разговор са једним од најмлађих прота, Немањом Мијаиловићем.

„Свети Сава је осетио потребу за славом код Срба. Јер Срби су били пагански народ који је имао пуно богова, поред Перуна и многе кућне богове. Свети Сава је био веома мудар и заменио је те богове великим богоугодницима и светитељима Христовим. Слава је славски колач, славско жито, свећа и вино, а гозба може бити и не мора, свако по својим могућностима", истиче отац Немања.

Служећи свету литургију на дан славе Свети Стефан Дечански, његово преосвештенство епископ британско-скандинавски Доситеј, посебним чином, оца Немању произвео је у проту. Било је то пријатно изненађење за све присутне, па и за самог оца Немању.

„За мене првенствено то значи обавеза и дужност, да још интензивније радим, на њиви господњој и да приводим народ цркви, тако да наша заједница и парохија ојача са још, посебно младим људима, и да у што већем броју учествују заједно са нама на светим литургијама и у животу цркве ове парохије", каже отац Немања.

Иначе из парохије Свети Стефан Дечански, поникло је доста младих свештеника и монаха на шта су парохијани посебно поносни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи