Двовековни ехо Јоакимове "Крешталице"

Целодневним мултимедијалним програмом у мађарском Националном позоришту у Будимпешти, обележени су велики јубилеји српског позоришног живота - 200 година од извођења прве представе на српском језику и 20. годишњица постојања и рада Српског позоришта у Мађарској.

Oбележавање двоструког јубилеја започело је научном конференцијом под називом Јоаким Вујић и два века српског позоришта. На скупу који су организовали Српски институт Самоуправе Срба у Мађарскојој и Српска самоуправа у Будимпешти, своје научне радове изложило је петнаестак театролога, социолога и историчара.

"Јоакима Вујића преба посматрати као изванредно умешног, у првом реду предузетног организатора на просторима на којима су живели Срби. Његов пут води од Баје преко Пеште, до Братиславе, Панчева, Новог Сада, Карловаца, Загреба, са његовим највећим организаторским делом, а то је Књажевско-сербски театар у Крагујевцу 1835. године", каже проф. др Драган Никодијевић, један од учесника научног скупа.

"Манифетације као што је обележавање овог јубилеја треба да скрену пажњу свесрпском јавном мњењу и свим нашим сународницима, јер не би било добро да се заборави шта је једна мала заједница, српска заједница у Мађарској, успела да да српској култури", упозорава Љубомир Алексов, председник Самоуправе Срба у Мађарској.

У другом делу програма отворена је пригодна фото-документациона изложба о историјату српског театра и актуелном тренутку Српског позоришта у Мађарској. Изложбу су заједнички припремили Српски институт и Културни и документациони центар Срба у Мађарској, а отворили су је челници ових организација Пера Ластић и Милан Ђурић.

А у вечерњим сатима, на сцени мађарског Националног позоришта, приказана је представа Чудо у Рондели Радослава Златана Дорића, у режији Милана Руса и Лазара Пајтића.

"Имамо много званица, карте су распродате и ја мислим да директор позоришта и не може да очекује више. Мислим да су Јоаким Вујић, Радослав Златан Дориш, Иштван Балог и сви велики преци, негде горе, на небу, помагали да се све ово оствари", рекао нам је Милан Рус, директор Српског позоришта у Мађарској и тумач лика Јоакима Вујића у овој представи.

У представи смо, поред осталих, видели и младог глумца Бранимира Ђорђева.

"У овој представи играм улогу Стефана Дилбера, једног од тројице ученика Јоакима Вујића. Ја сам један од оних швалера који понешто обећају колегиницама глумицама, што доводи до заплета у представи", каже Ђорђев.

Међу шест стотина гледалаца премијерног извођења Чуда у Рондели, био је и Пера Остоић, председник Српске самоуправе 13. кварта Будимпеште.

"Ови јубилеји су празник за нас Србе у Мађарској. Све је почело пре 200 година, када је Јоаким Вујић приредио прву позоришну представу на српском језику. Тај догађај је имао велики одјек не само овде код нас, него и у нашој матичној земљи, Србији", истакао је Пера Остоић.

Комад Чудо у Рондели на допадљив и хумористичан начин говори о изазовима који су пратили Јоакима Вујића, док је пре два века у Пешти припремао извођење Крешталице, прве позоришне представе на српском језику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи