Кад замирише "Бели багрем"

Културно друштво "Бели багрем" из Темишвара обележило је пет година постојања концертом у Капитолу, сали Темишварске филхармоније. Друштво кроз различите манифестације настоји да очува српски идентитет у мултикултуралном румунском Банату.

Своју активност започели су интензивно и амбициозно још 2008. године када се на сцени Темишварске Опере у оквиру музичко-сценског дела Обриси давни нашло стотинак извођача, аматера и професионалаца, глумаца и музичара.

Композиција за ту представу награђена је наградом која је у домену, како кажу, локалног Оскара. Од тада до данас, волонтерски и са љубављу, организују различите манифестације кроз пројекте, јер друштво Бели багрем нема класично организоване секције. Манифестације осмишљавају сами или преузимају из Србије.

"Манифестација Филмско бдење душе смо преузели из Сремских Карловаца, ово је је већ четврто издање, па следи образовни рад са децом из Српске гимназије Доситеј Обрадовић, следи активност спорт и рекреација, то је мали фудбал и бициклистичка трка до Зрењанина и назад и на крају је музичка активност, то су концерти српске народне песме", рекла је Љубица Попадић, аутор манифестације.

Петогодишњицу постојања обележили су ретроспективом свих сегмената рада - емитован је филм о Милунки Савић, представљена издавачка делатност, а највећи део програма био је посвећен музици. Најмлађи изводјачи били су чланови дечјег хора Звончићи, који постоји већ пет година и који негује репертоар у духу традиционалне песме.

"Ми у хору певамо о љубави Архангелу Михаилу. Ја у хору певам две године и највише волим песму Љубав", рекла је мала хористкиња.

Извођачки апарат био је састављен од професионалаца, чланова темишварске Опере и најбољих аматера из Темишвара и околине. Занимљиво је да се у оквиру друштва Бели багрем не баве само извођаштвом већ и компоновањем, писањем сценарија. Многи чланови су из породица које се генерацијама баве музиком и уметношћу.

"Ми радимо само на волонтерској бази, на организацији концерта, на писању музике, а оно што треба изфинансирати радимо само на основу приојеката у румунским медијима. Дакле, у жупанијском савету радили смо са европским финансијама, на жалост из матице смо само једном добили финансијска средства", рекао је Миленко Лукин, председник удружења Бели багрем.

Са много љубави и ентузијазма Срби у Темишвару труде се да, као староседеоци, очувају своју традицију, корене - исте а опет специфичне за Румунију, Србију, Банат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи