Милатовић номинован за Повељу Академије "Иво Андрић"

Писац Петар Милатовић Острошки, који живи и ствара у Бечу од 1983. године, номинован је за Повељу Академије Иво Андрић за животно дело. Аутор је тридесет пет књига поезије и прозе на српском и немачком језику.

Књижевник Радомир Смиљанић, председник Управног одбора Академије Иво Андрић и њен оснивач, обавестио је књижевника Петра Милатовића Острошког, члана Удружења књижевника Црне Горе, Удружења књижевника Србије и аустријског удружења писаца, да је номинован за добитника Повеље Академије Иво Андрић за животно дело, сазнајемо из Српског културно-информативног центра у Бечу.

За ово високо одликовање Милатовић је номинован због књижевног рада, који обухвата најновију збирку приповедака Рођени странци; романе: Пасји синови, Надземље, Лов на Србе; збирке поезије: Слово о ријечима, Главограми, Реторика астралика, Науми и зауми, Сеобе путева, Испод небеских кандила, Врачева градина, Јеванђеље зла, Правословни родослов, збирке афоризма и епиграма Трпијада и Тумачи слободе; за публицистичка дела: За одбрану народа, У име народа, Протерана Србија, Србија није бестрагија, Wahrheit bleibt Wahrheit (Истина остаје истина), Очи у очи, Пророци говоре Србима, Тестамент тиранина Јосипа Броза, Злоупотреба Српства, Демонија ћутологија, Слобода у бункеру, Оптужујем, Verfinsterter Sonnenaufgang (Мрцајуће свитање), Уловљени ловци, Kommissare in Soutane - Kommunistische Spione in der serbisch-orthodoxen Kirche ( Комесари у мантијама-комунистички шпијуни у СПЦ), Die Auferstehung der Bestie (Васкрсење звери), у којима се Милатовић на аналитичан начин бавио српским националним питањем и наметнутим верско-националним грађанским ратом, као и бројним девијацијама које потресају савремено доба.

Повеља Академије Иво Андрић требало би да буде уручена 10. децембра 2013. године у свечаној сали Скупштине града Београда, на дан када је 1961. године Иви Андрићу додељена Нобелова награда.

Промоција најновије Милатовићеве збирке приповедака Рођени странци одржаће се у Бечу 7. децембра у галерији Хајнрих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи