Дипломатски базар у Будимпешти

Традиционални дипломатски базар у Будимпешти је и ове године привукао пажњу становника мађарске престонице који своју хуманост доказују и на делу. Јер, циљ ове манифестације је да средства прикупљена продајом националних производа, изложених на штандовима земаља учесница, буду искоришћена за помоћ деци са посебним потребама.

У акцију су се и ове године укључиле и супруге чланова српске амбасаде у Будимпешти. Захваљујући њиховом труду, штанд Србије је био препун традиционалних прехрамбених производа, пића, сувенира и многих детаља карактеристичних за наше поднебље.

"Јако сам задовољна, јер су се многе организације одазвале нашем позиву. Изашли су нам у сусрет, јер смо овде да помогнему једну хуману акцију. Задатак нам је да помогнемо хендикепираној деци", рекла нам је супруга амбасадора Србије у Будимпешти Радета Дропца, Светлана Дробац, која је координирала припремање српског штанда.

Судећи по слици коју смо затекли на српском штанду, солидарност и тимски рад су, и овога пута, дали видљиве резултате.

"У ову акцију су се укључили сви чланови Амбасаде Србије који су могли да помогну. Ту су биле и девојчице у народним ношњама које живе у Будимпешти, као и поједини наши сународници који такође живе у Мађарској. Сви смо желели да Србија овде буде представљена у најлепшем светлу и мислим да смо се лепо представили", оцењује госпођа Дробац.

Међу најснабдевенијим и најпосећенијим, био је и национални штанд и Босне и Херцеговине.

Рената Јањетовић, супруга амбасадора Босне и Херцеговине у Будимпешти Жељка Јањетовића, каже да су се они и ове, као и прошле године представили производима из целе Босне и Херцеговине.

"Ту су углавном алкохолна пића, вина и ракије, од Мостара и других делова Херцеговине, преко Сарајева, до Бањалуке. Имамо и друге домаће производе, као што су ајвари и пекмези, разни кексеви и друге посластице. Донели смо и ручне радове, са Башчаршије", рекла нам је госпођа Јањетовић.

Штандове Србије и Босне и Херцеговине је, током трајања дипломатског базара, посетила и супруга мађарског председника Јаноша Адера.

За презентацију сегмената наше музичке и фоклорне баштине били су задужени хор Српске основне школе и гимназије Никола Тесла из Будимпеште и подмладак КУД-а Табан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи