Све тежи положај Срба у Хрватској

"Имамо пораст физичких инцидената, пораст говора мржње, као и константно негирање већ остварених права. Тешко је", рекао је Саша Милошевић, заменик председника Српског народног вијећа на заједничком састанку са представницима Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и избегличких удружења у Србији.

Представници Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, СНВ-а из Загреба и избегличких удружења одржали су 19. новембра у Београду састанак на коме су разговарали о догађајима у Вуковару и истакли да се ситуација у Хрватској у односу на Србе погоршава.

"Задњих година то никад није било лако, положај Срба у Хрватској је погоршан. Забринути смо, стално се срећемо, договарамо...Размишљамо што и како ублажити те доста оштре нападе. Имамо пораст физичких инцидената, пораст говора мржње, као и константно негирање већ остварених права. Тешко је", изјавио је за Програм за дијаспору РТС-а Саша Милошевић, заменик председника Српског народног вијећа.

Славка Драшковић, директорка Канцеларије истакла је да су они у сталном контакту са представницима Срба у Вуковару, и да су тензије биле велике приликом обележавања 22. годишњице страдања Вуковара.

"Већи део Срба је из предострожности отишао из града због тога што нису знали шта да очекују. У самом Вуковару нисмо имали инциденте, али у једном од околних села на српској цркви је написано усташко слово У. Тензије су невероватне", рекла је Славка Драшковић.

Миодраг Линта је говорио о 3 закључка.

"Први је позив Влади Србије да покрене стални дијалог са Владом Хрватске. Други позив Влади Хрватске да спроведе Устав и закон о правима националних мањина који је донешен пре 12 година и који гарантује двојезичност, пропорционалну заступљеност Срба у органима државне управе, полицији и правосуђу. Такође, позивамо Владу Хрватске да уклони све дискриминаторске одредбе које постоје у низу закона, а које су против остваривања права како Срба у Хрватској, тако и избеглих и прогнаних Срба из Хрватске који живе широм света", рекао је Линта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи