Свечана академија о Његошу

Српска православна епархија канадска и Српска национална академија у Канади, у присуству многих званица и грађана српског порекла, прославили су 17. новембра 200-годишњицу рођења П.П.Његоша свечаном академијом у Торонту.

Свечана академија 200 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша одржана је у Торонту, у препуној сали Меклеод конвеншн хол на Унивирзитету у Торонту. Програм прославе обухватио је и научни симпозијум који је одржан на Универзитету у Торонту 19. новембра, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Благоја Ристић из Торонта.

Међу осведоченим стручњацима o животу и делу Његоша, као гости из отаџбине, дошли су проф. др Мило Ломпар и проф. др Радојка Вукчевић са Београдског универзитета, проф. др Горан Радоњић са Универзитета у Црној Гори, а од домаћина у програму су учествовали др Радомир Батуран и др Давор Милићевић, чланови Српске националне академије.

Након молитве коју је предводио епископ канадски Георгије, Рајко Радојевић, генерални секретар Српске националне академије отворио је свечаност са текстом Ко ће вечну зубљу угасити.

У програму су учествовали Хор Кир Стефан Србин и под диригентском палицом Јасмине вучуровић извели песму Онамо, ‘намо. Одломке Иво Андрић о Његошу читао је уметник Димитрије Поробић.

Проф. др Мило Ломпар одржао је предавање Његош и косовска традиција у српској литератури. Записе Исидоре Секулић о Његошу је прочитала Драгица Вељовић Браунстеин.

Професор др Радојка Вукчевић је говорила кроз свој напис Његошево камено доба.

У другом делу програма, Димитрије Поробић прочитао је песму Ђорђа Сладоја Боли ли те, владико. Кристина Бијелић, сопран и Иван Јовановић у пратњи на клавиру, извели су песму Још не свиће рујна зора.

Са одломцима из Његошевог епохалног књижевног дела Горски вијенац наступио је Српски театар из Торонта у извођењу глумаца Гојка Роглића, Ђорђије Живковића и Ксенија Вучевић.

Из књиге Данила Јокановића Опроштај мајке над одром сина Његоша одломке је читала глумица Љиљана Марковић.

Хор Кир Стефан Србин под диригентском палицом Јасмине Вучуровић имао је још два хорска извођења: Господи помилуј, Вјечнаја памјат Стевана Христића и дело Војислава Симића Скажи ми Господи, док је уметник Димитрије Поробић прочитао Његошев Тестамент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи